La sfâşitul lui martie 2005, procurorii au dispus începerea urmăririi penale a mai multor reprezentanţi ai Rompetrol. Cap de listă era Dinu Patriciu, care este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter privilegiat şi manipularea pieţei de capital.
Patriciu ar fi initiat un plan care viza tranzacţionarea pe piaţă a unor pachete de acţiuni Rompetrol. Printre cumpărătorii care au plătit pe acţiuni de trei ori mai puţin decât adevărata valoare s-au numărat Camelia Voiculescu, Verestoy Attila, Călin Popescu Tăriceanu sau Sorin Roşca Stănescu.
În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte 11 persoane, printre care şi patru reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
În 2007, Patriciu şi-a vândut 75% din pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol, pentru a proteja compania de influenţa anchetei, după cum a declarat chiar el. Doi ani mai târziu, afaceristul a vândut şi restul de 25% din participaţie.
Timp de patru ani, audierile în dosar au fost amânate.
Anul trecut, două dintre acuzaţiile la adresa lui Dinu Patriciu s-au prescris, dar tribunalul a revenit asupra deciziei.
Anul acesta, pe 4 iulie, şase ani de la trimiterea în instanţă a dosarului, preşedintele completului de judecată a respins aproape toate probele în apărare cerute de avocaţii lui Dinu Patriciu, explicând că se încearcă tergiversarea procesului.
Procurorii au cerut 20 de ani de închisoare pentru afacerist şi punerea sub sechestru a 9 milioane de euro din averea sa.