Diosi, OTP Bank: Pe termen mediu, 5-10 bănci trebuie să se închidă sau să fuzioneze

Economica.net
02 02. 2014
otp_45721600

Pe piaţa din România doar 8-10 bănci sunt active pe partea de creditare, restul sunt în stand-by, a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

‘După feedback-ul colegilor din sucursale, nu sunt mai mult de 8-10 bănci cu care suntem în competiţie pe partea de creditare. Sunt câteva bănci mari, vreo 3-4, sunt şi jucători mai mici, dar ceilalţi sunt în stand-by. Noi nu simţim competiţie din partea celorlalţi’, a spus Laszlo Diosi.

În ceea ce priveşte decizia BNR de a reduce dobânda cheie, Diosi susţine că banca centrală nu ar trebui să meargă mai departe cu reducerea dobânzilor pentru că este un joc periculos.

‘Randamentele la titluri de stat au început să scadă şi dacă investitorii văd că aceleaşi venituri le pot obţine şi în ţări precum Franţa, atunci nu vor mai investi, iar acest lucru se resimte deja la nivel de curs de schimb care s-a depreciat foarte repede. De asemenea, românii se confruntă cu un fenomen nou, dobânzi la depozite de 2-3%. Nu sunt obişnuiţi. Soluţia o constituie fondurile de investiţii, chiar dacă unii cetăţeni acestea sunt asociate cu FNI, însă această percepţia se poate schimba în timp’, a spus Diosi.

Oficialul OTP Bank susţine că în România sunt prea multe bănci universale, dar care au o cotă de piaţă mică, de sub 1%.

‘Pe termen mediu 5-10 trebuie să închidă, să fuzioneze sau să se transforme în bănci de nişă. Este surprinzător că sunt atâtea bănci. Va fi o schimbare pe piaţă, dar se va face foarte încet’, a declarat Laszlo Diosi.

În opinia şefului OTP Bank, soarta băncilor mici este complicată pentru că în cazul unui portofoliu mic de clienţi nu este uşor să vinzi. Cumpărătorii vor bănci cu o cotă de piaţă mare pentru că eforturile de integrare sunt similare pentru băncile mici şi cele mari. Din acest motiv reprezentantul OTP Bank nu crede în fezabilitatea fuziunilor dintre 3-4 bănci mai mici. Aprobările de la oficialităţi durează, clienţii nu vor să aştepte, iar în final rezultatul ar putea fi unul mai slab, respectiv o bancă mai mică decât suma celor care au fuzionat.