Dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar (autoritate europeană)

07 05. 2021
alimente_14843900

E171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, format din particule de dioxid de titan. Este utilizat în diferite alimente pentru proprietăţile colorante (pigment alb) şi opacifiante. În Franţa, E171 este utilizat în multe produse alimentare din cofetărie, patiserie sau chiar preparate gătite, potrivit site-ului Agenţiei Naţionale Franceze pentru securitate sanitară, alimentaţie, mediu şi siguranţa muncii (Anses).

”Luând în considerare toate studiile disponibile şi datele ştiinţifice disponibile, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”, se arată într-un comunicat al EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes.

”Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După o ingestie orală, absorbţia particulelor de dioxid de titan este slabă, dar acestea se pot acumula în organism”, a adăugat el.

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanţe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reaminteşte EFSA în comunicatul său de presă, specificând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară precizează faptul că evaluarea sa este utilizată numai de Comisia Europeană şi de statele membre, singurele care pot lua o decizie cu privire la utilizarea acestui aditiv.

Consiliul Superior al Sănătăţii din Belgia (CSS) consideră, de exemplu, că dioxidul de titan este ”un posibil cancerigen (categoria 2B)”, în timp ce Franţa l-a interzis anul trecut ca aditiv alimentar timp de un an, deoarece cercetătorii au stabilit că acest produs poate provoca leziuni precanceroase la şobolanii de laborator.