„Scopul acestei vizite este de a creşte rolul Beijingului în reglarea (situaţiei privind) Ucraina”, a scris publicaţia.
La Conferinţa anuală de Securitate de la Munchen, Wangm directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), a acuzat SUA că încalcă normele internaţionale printr-un comportament isteric.
Înaltul oficial chinez a reiterat un apel la dialog şi a sugerat ca ţările europene „să se gândească liniştite” cum să pună capăt războiului.
Wang a mai spus că există „unele forţe care par să nu îşi dorească succesul negocierilor şi nici ca războiul să se încheie în curând”, fără a preciza la cine face referire.
În acelaşi timp, la Beijing, Ministerul de Externe a transmis, într-o conferinţă de presă obişnuită, că China nu va accepta ca SUA să arate cu degetul relaţiile sale cu Rusia.
„Parteneriatul de cooperare strategic şi comprehensiv al Chinei se bazează pe evitarea alinierii, confruntării şi luării ca ţintă a unor părţi terţe, ceea ce se încadrează în suveranitatea a două ţări independente”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, ca răspuns la o întrebare despre o întâlnire în weekend între Wang Yi şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
În plus, Beijingul a transmis luni Washingtonului că SUA sunt ţara care ”nu încetează să furnizeze arme pe câmpul de luptă, nu China”, după ce Blinken a declarat că ar avea dovezi că gigantul asiatic se gândeşte să trimită arme Rusiei.
”SUA sunt ţara care nu încetează să trimită arme pe câmpul de luptă, nu China. SUA nu au competenţa de a da ordine Chinei şi nu vom accepta niciodată ca SUA să dicteze sau să impună felul în care trebuie să fie relaţiile chino-ruse”, a insistat Wang Wenbin.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Wang Wenbin a mai spus că Beijingul este îngrijorat de evoluţiile din Peninsula Coreeană, ca reacţie la testele cu rachetă ale Coreii de Nord.