Diplomatul Vasile Soare, propus pentru funcţia de ambasador al României în Rusia – surse

Diplomatul de carieră Vasile Soare, fost ambasador al României în Kazahstan, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în Rusia, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 05:09
Diplomatul Vasile Soare, propus pentru funcţia de ambasador al României în Rusia – surse

Vasile Soare, în prezent director în Centrala MAE la Direcţia Europa de Est şi Asia Centrală, a mai fost între 2002 şi 2008 ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Potrivit surselor citate, Soare este vorbitor al limbii ruse, el remarcându-se în mandatul din Kazahstan prin eforturile depuse pentru comunitatea locală de români formată din persoane deportate în perioada sovietică sau urmaşii acestora.

De asemenea, pentru postul de ambasador al României în Statul Israel a fost propusă de MAE Andreea Păstârnac, fost ambasador în Cipru în perioada 2006-2011. În vârstă de 45 de ani, Păstârnac este în prezent director general pentru Orientul Mijlociu în Centrala MAE şi a mai ocupat anterior funcţii de conducere în minister. Diplomat de carieră, ea are un doctorat în studii ebraice, vorbind şi limbile engleză şi franceză.

Ministerul Afacerilor Externe a înaintat deja din luna mai preşedintelui Traian Băsescu nomonalizările pentru înlocuitorii ambasadorilor României rechemaţi din SUA, Rusia, Israel, fiind în toate cazurile diplomaţi de carieră, declarau atunci pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Dacă persoanele propuse pentru cele două funcţii din Federaţia Rusă şi Israel au fost deja acceptate de preşedintele Băsescu, potrivit surselor MEDIAFAX, pe de altă parte pentru postul de la Washington se pare că au fost discuţii, fiind vehiculate mai multe nume.

Astfel, printre persoanele luate în calcul în discuţiile dintre MAE şi Preşedinţie s-ar afla Anca Ilinoiu, fost consilier prezidenţial pentru Relaţii Internaţionale în perioada 2006-2011, când s-a întors în MAE. Diplomat de carieră, în vârstă de 46 de ani, ea a mai activat în MAE în perioada 1992-2005, anterior activităţii de la Palatul Cotroceni.

Totodată, printre numele vehiculate pentru ocuparea funcţiei de ambasador al României la Washington s-ar afla şi Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, cel care a negociat în ultimii ani cu partea americană cadrul juridic pentru amplasarea pe teritoriul României a componentelor scutului antirachetă.

Un alt posibil ocupant al acestei funcţii ar fi Iulian Buga, rechemat recent de preşedintele Traian Băsescu din funcţia de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. Buga a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007, a coordonat Direcţia America de Nord din MAE între 1999-2001. A mai fost consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington.

Şi numele directorul SRI, George Maior, a fost vehiculat ca posibilă nominalizare pentru postul de ambasador la Washington, însă atât ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cât şi el însuşui au dezminţit informaţia. „Nu am discutat. Mi s-a propus acum 10 ani, dacă vreţi să ştiţi”, a spus George Maior în urmă cu două; săptămâni, întrebat dacă i s-a propus să fie ambasador în SUA.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 21 mai decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii României în SUA, Adrian-Cosmin Vieriţa, în Federaţia Rusă, Constantin-Mihail Grigorie, şi în Israel, Edward Iosiper, aceştia aflându-se la final de mandat.

Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor României, MAE înaintează Preşedinţiei propunerile. Şeful statului decide asupra trimiterii la post după ce ambasadorii propuşi sunt audiaţi de comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, avizul acestora fiind însă consultativ.

Preşedintele Băsescu declara în ianuarie că în numirile de ambasadori pleacă de la premisa că aceştia îl reprezintă pe şeful statului. Articolul 91 din Constituţie stipulează că „Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României”.

Te-ar mai putea interesa și
Honda și Nissan vor forma un holding care va deveni al treilea mare producător auto mondial
Honda și Nissan vor forma un holding care va deveni al treilea mare producător auto mondial
Honda Motor Co și Nissan Motors Co au anunțat astăzi oficial semnarea unui memorandum (MOU) care precede negocieri pentru o integrare comercială completă între cele două companii prin......
Program de guvernare la Digitalizare: transformare digitală a școlilor, a IMM-urilor, debirocratizare, prevenirea dezinformării, conectarea românilor din diaspora, Hub de hidrogen
Program de guvernare la Digitalizare: transformare digitală a școlilor, a IMM-urilor, debirocratizare, prevenirea dezinformării, ...
Digitalizarea administrației, a IMM-urilor, a școlilor din mediul rural, dar și a universităților, conectarea românilor ...
Program de guvernare PNL-PSD-minorități: 1.000 de lei lunar pentru angajatorii din domeniul agricol și industria alimentară
Program de guvernare PNL-PSD-minorități: 1.000 de lei lunar pentru angajatorii din domeniul agricol și industria alimentară
PSD-PNL-minorități și-a propus în programul de guvernare să sprijine angajarea și instalarea tinerilor în agricultură ...
Ce spune programul de guvernare PSD-PNL-UDMR la capitolul “Energie”
Ce spune programul de guvernare PSD-PNL-UDMR la capitolul “Energie”
Programul de guvernare al noului Executiv pe sectorul de energie, care va beneficia în continuare de un minister dedicat ...