Directiva europeană privind protecția consumatorilor de pe piețele digitale a intrat de astăzi în vigoare

Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii Europene în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme intră în vigoare sâmbătă, 28 mai, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 28 mai 2022, 10:34
Directiva europeană privind protecția consumatorilor de pe piețele digitale a intrat de astăzi în vigoare

Adoptate în noiembrie 2019, normele actualizează instrumentele disponibile pentru a aborda provocările cu care se confruntă pieţele digitale. Acestea le vor oferi atât consumatorilor, cât şi autorităţilor competente instrumente mai puternice pentru a-şi exercita drepturile, cum ar fi impunerea unor sancţiuni mai severe sau a unor măsuri reparatorii împotriva prejudiciilor.

„Noile norme demonstrează încă o dată importanţa pe care Europa o acordă garanţiilor efective pentru consumatori. Acestea vor garanta protecţia consumatorilor faţă de practicile neloiale online, aşa cum se întâmplă şi offline, făcând ca normele de protecţie a consumatorilor să fie adecvate pentru era digitală”, a declarat vicepreşedinta pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova.

Potrivit comisarului pentru Justiţie, Didier Reynders (foto), consumatorii europeni au dreptul la cele mai înalte standarde de protecţie, iar aceste norme noi respectă întocmai acest angajament. „De exemplu, atunci când se caută un produs online, platformele trebuie acum să furnizeze informaţii transparente cu privire la modul în care sunt clasificate ofertele. Acest lucru este necesar pentru a se evita practicile comerciale înşelătoare. Accesul la căile de atac individuale, precum şi sancţiunile pentru încălcările transfrontaliere vor fi, de asemenea, consolidate. Toate acestea vor asigura despăgubirea echitabilă a victimelor şi o adevărată descurajare a făptaşilor”, a adăugat Didier Reynders.

În contextul unei lumi digitale în continuă evoluţie, Comisia continuă să depună eforturi pentru a se asigura că legislaţia este potrivită pentru viitor şi că le oferă aceeaşi protecţie consumatorilor atât online, cât şi offline.

Părţile interesate pot formula observaţii cu privire la verificarea adecvării legislaţiei UE în materie de protecţie a consumatorilor referitoare la echitatea digitală până la 14 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...