Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională

30 12. 2024
securitate cibernetica 576786744

„Prin ordonanţă de urgenţă, se transpune directiva NIS2 în legislaţia naţională. Un pas definitoriu în consolidarea securităţii cibernetice a infrastructurilor din sectoarele de importanţă critică şi pentru alinierea României la cele mai înalte standarde europene de securitate”, a precizat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Guvernul subliniază necesitatea unui „efort comun” între instituţii şi sectorul privat pentru implementarea „eficientă” a Ordonanţei de urgenţă. Securitatea cibernetică este o „prioritate naţională”, un factor esenţial în protejarea intereselor strategice ale României şi a siguranţei cetăţenilor, conform unui comunicat transmis de Executiv.

„Actul normativ oferă cadrul necesar pentru creşterea capacităţii de prevenire, detectare şi reacţie la incidentele cibernetice care pot afecta entităţile esenţiale şi importante. Noua legislaţie introduce măsuri actualizate pentru securitatea lanţului de aprovizionare, cerinţe stricte de raportare a incidentelor şi obligaţii sporite pentru managementul entităţilor critice, toate având ca scop creşterea rezilienţei în faţa riscurilor cibernetice”, menţionează sursa citată.

Măsura vine în contextul evoluţiei accelerate a tehnologiilor digitale, al intensificării ameninţărilor cibernetice şi al creşterii interdependenţelor globale, „care expun România unor riscuri complexe fără precedent”, se mai arată în comunicat.

„Adoptarea promptă a actului normativ este justificată de: creşterea digitalizării şi interconectării infrastructurilor IT&C din sectoarele de importanţă critică, care amplifică riscurile asociate tehnologiilor emergente precum 5G, IoT şi AI; intensificarea atacurilor cibernetice ca parte a operaţiunilor hibride în noul context geopolitic regional şi global; necesitatea consolidării nivelului de securitate cibernetică în cadrul administraţiei publice din România, având în vedere provocările asociate creşterii digitalizării serviciilor publice”, precizează sursa citată.