„Astăzi a avut loc votul Directivei privind permisele de conducere – un dosar extrem de important pentru ambiţia Uniunii de a-şi atinge obiectivul ‘0 tragedii mortale rutiere până în 2050’. În ciuda faptului că numărul de persoane care au murit în accidente rutiere a scăzut de la 51.400 în 2001, la 19.800 în 2021, obiectivul UE de reducere cu 75% a tragediilor pentru această perioadă nu a fost atins. După cum ştim, România ocupă în continuare primul loc din Uniunea Europeană la mortalitatea pe şosele, cu 86 de victime la milionul de locuitori”, a arătat Corina Creţu, pe Facebook, scrie Agerpres.
Potrivit acesteia, noile reguli prevăzute de Directiva PE presupun inclusiv introducerea valabilităţii permiselor de conducere de 15 ani.
„Noile reguli introduse de această Directivă sunt inspirate din cele mai bune practici ale Statelor Membre şi presupun: introducerea unor controale medicale obligatorii în toate Statele Membre la eliberarea sau reînnoirea permisului; 14 State Membre au deja implementată această vizită medicală; introducerea unei valabilităţi de 15 ani a permiselor de conducere pentru motociclete, maşini şi tractoare, iar pentru camioane şi autobuze vor fi valabile timp de cinci ani. Statele membre pot impune sancţiuni mai stricte, dar proporţionale, aplicabile comportamentului periculos pe şosele, în special toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, cu atenţie deosebită şoferilor începători”, a menţionat Corina Creţu.
Directiva adoptată mai prevede eliminarea obstacolelor cu care se pot confrunta solicitanţii sau titularii permiselor de conducere din statele membre, prin introducerea unui permis de conducere digital care să fie echivalent cu cel fizic.
„Pentru a face faţă penuriei de şoferi calificaţi, se introduce posibilitatea ca persoanele de 18 ani să obţină un permis de conducere pentru camioane sau autobuze cu până la 16 pasageri, cu condiţia deţinerii unui certificat de competenţă profesională. Dacă nu se deţine acest certificat, limita este ridicată la 21 de ani. În plus, persoanele cu vârsta de 17 ani ar putea fi eligibile pentru un permis de conducere pentru camioane dacă sunt însoţite de un şofer experimentat. Este nevoie de armonizare şi reguli adaptate noilor provocări, deoarece oricare dintre noi poate fi victima unei tragedii într-o fracţiune de secundă. Dincolo de cifre, aici este vorba despre familii şi destine distruse. O clipă de neatenţie pe şosea poate schimba pentru totdeauna aceste destine”, a precizat Corina Creţu.