‘Sunt 17 ani în care, prin intermediul agenţiei, au intrat efectiv în ţară peste 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural. Pentru necesarul economiei agrare româneşti este doar un început, dar aceşti bani se văd deja în producţiile agricole tot mai mari de la an la an, în infrastructura modernă a multor comune şi în bunăstarea fermierilor şi a locuitorilor de la sate, care încep să obţină profit din afacerile lor. Preocuparea pe care o avem este însă de a asigura cu aceste fonduri nu doar o prosperitate pasageră, ci de a gândi pe termen lung dezvoltarea satului românesc’, a spus, marţi, şeful AFIR, la simpozionul dedicat împlinirii a 17 ani de la înfiinţarea agenţiei.
Chesnoiu afirmă că în cei 17 ani de activitate, începând cu Programul SAPARD şi până în prezent, în agenţie s-au semnat peste 120.000 de contracte de finanţare, angajându-se fonduri nerambursabile în valoare totală de 9,5 miliarde de euro.
‘Prin finanţarea proiectelor de investiţii s-au realizat aproximativ 8.700 de kilometri de drumuri comunale, iar în ceea ce priveşte infrastructura rurală (reţele de apă sau canalizare, cămine culturale, drumuri agricole şi forestiere) putem spune că de aceasta beneficiază până în prezent 6,2 milioane de locuitori ai satelor româneşti. Este clar faptul că perioada post-aderare, mă refer aici la primul PNDR, a asigurat un impact major în dezvoltarea şi modernizarea agriculturii, fiind acordate fonduri nerambursabile către 68.000 de fermieri pentru investiţii la nivel naţional, dintre care aproape 13.000 de tineri fermieri’, a precizat directorul general al AFIR.
În opinia acestuia, prin PNDR 2020 se are în vedere o creştere durabilă care pune accent pe scăderea emisiilor de carbon şi sprijinirea practicilor agricole prietenoase cu mediul.
‘Să nu uităm că sprijinul acordat investiţiilor în infrastructura şi economia rurală duce la reducerea sărăciei şi crearea de locuri de muncă în zonele rurale, contribuind, astfel, la o creştere favorabilă a incluziunii (care presupune o economie cu o rată ridicată a ocupării forţei de muncă, asigurând coeziunea economică, socială şi teritorială în UE). Până în acest moment, la nivel naţional au fost sprijiniţi direct peste 9.000 de fermieri, iar 5.600 de tineri au fost instalaţi în exploataţii agricole. (…) Trebuie să subliniez şi rolul extrem de important pe care 1-au avut angajaţii agenţiei în toată această perioadă. (…) Doresc însă ca PNDR 2020 să fie marcat de o schimbare majoră de paradigmă în viziunea pe care o are AFIR despre activitatea sa. Îmi doresc, şi am făcut paşi importanţi în această direcţie, ca beneficiarii să fie partenerii noştri, pentru că avem scopuri convergente şi nu antagonice.(…) Dezvoltarea României, cel puţin pe zona rurală, nu se va putea face în următoarea perioadă decât prin atragerea acestor fonduri europene şi menţinerea lor în ţară, iar beneficiarii sunt cei care contribuie decisiv la acest deziderat’, a subliniat Chesnoiu.
AFIR a organizat, marţi, prima ediţie a Simpozionului naţional ‘Dezvoltarea durabilă a mediului rural’.