Director ANRE: Doar producătorii care intră pe piaţă din 2014 primesc mai puţine certificate verzi

Reducerea numărului de certificate verzi va fi aplicată doar în cazul producătorilor de energie regenerabilă care vor intra pe piaţă din 2014, iar suspendarea acordării unor certificate va fi operată numai în cazul companiilor care produc deja energie alternativă, spune un director din ANRE.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 10:22
Director ANRE: Doar producătorii care intră pe piaţă din 2014 primesc mai puţine certificate verzi

Propunerea ANRE nu va afecta în niciun fel actualii producători. Proiectul de ordonanţă (elaborat de Ministerul Economiei – n.r.) se referă la situaţia actuală, părerea mea. La anul ANRE va promova hotărârea de guvern şi atunci se va preciza dacă este nevoie şi de rostogolirea certificatelor verzi”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Marian Mânicuţă, director din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ministerul Economiei propune Guvernului, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, să amâne, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista „creşterea necontrolată” a preţului electricităţii.

Pe de altă parte, ANRE apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate. Această concluzie a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă, într-un proiect de hotărâre de guvern, scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 1,3.

Potrivit lui Mânicuţă, efectele celor două proiecte de acte normative nu ar trebui să fie cumulate.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...