Director BCR: Instanţa nu poate elimina din contracte referirile la dobândă. Vom discuta cu clienţii

Banca Comercială Română (BCR) consideră că "nicio instanţă nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobândă", însă banca se va "plia" pe decizia ICCJ şi va avea discuţii cu clienţii care au câştigat procesul privind dobânda variabilă, afirmă un director regional din BCR, potrivit Mediafax.
Economica.net - vin, 23 oct. 2015, 17:43
Director BCR: Instanţa nu poate elimina din contracte referirile la dobândă. Vom discuta cu clienţii

BCR, care a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul intentat de 200 de clienţi care au contestat dobânda variabilă stabilită unilateral de bancă, consideră că nicio instanţă de judecată nu poate elimina dintr-un contract de credit prevederile referitoare la dobândă, anunţă Mediafax.

„Nu aş vrea să comentez foarte mult decizia Curţii, însă practic poziţia băncii este că nicio instanţă de pe lumea asta nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobândă”, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, Nicolae Cîrciumărescu, director regional în cadrul BCR.

Cîrciumărescu a explicat că BCR aşteaptă ca ICCJ să formuleze hotărârea, iar în baza prevederilor exacte ale acesteia banca se va „plia” pe decizia judecătorilor Curţii Supreme.

El a precizat că BCR va intra în discuţii, cel mai probabil, cu fiecare dintre clienţii care au intentat şi au câştigat acel proces.

„Pentru acei 200 de clienţi care au intentat proces băncii (..) practic aşteptăm, ca bancă, formularea exactă a deciziei instanţei, pentru că informaţiile apărute în presă nu au avut ca temei redactarea hotărârii de către Înalta Curte. Vom vedea practic, plecând de la modalitatea în care instanţa va hotărî ce e de făcut, evident că ne vom plia imediat pe ceea ce a stabilit instanţa. (…) Probabil, aşa cum s-a întâmplat şi în cazuri anterioare, probabil că Înalta Curte va determina banca să intre în negocieri cu clienţii tocmai pentru a stabili practic dobânda aplicabilă creditelor pe indicatori transparenţi, obiectivi. Practic, credem că cu acei clienţi, la momentul respectiv, în momentul în care vom avea poziţia finală a Înaltei Curţi, vom intra în discuţii particulare”, a spus Nicolae Cîrciumărescu.

El a explicat că dobânda de referinţă variabilă modificată unilateral de bancă, contestată în instanţă şi considerată de ICCJ drept abuzivă, „este o dobândă pe care banca a aplicat-o în trecut, în perioada 2008-2009, până la apariţia ordonanţei 50, care dobândă de referinţă variabilă era o dobândă pe care banca o fixa şi o comunica lunar clienţilor”.

„Practic acea dobândă de referinţă variabilă noi nu o mai avem în cadrul contractelor noastre începând din 2010. Nu e cazul de aşa ceva. Toţi cei 200 de clienţi sunt clienţi care aveau credite contractate înainte de 2010”, a spus directorul regional din cadrul BCR.

El a precizat că, pentru ceilalţi clienţi ai băncii care au credite cu garanţie în derulare, BCR a lansat un program prin care persoanele fizice pot renegocia cu banca condiţiile de creditare. Astfel, clienţii cu credite imobiliare pot beneficia de o dobândă de 4,95% pe an pentru o perioadă de cinci ani, iar cei care au credite de nevoi personale cu ipotecă pot avea o dobândă de 5,95% pe an în primii cinci ani, după această perioadă fiind introdusă o dobândă variabilă, care va fi calculată la Robor/Euribor/Libor la şase luni plus 3%, respectiv 4%.

Cîrciumărescu a precizat că la nivelul BCR acest program este implementat de peste o lună, iar unii dintre clienţi şi-au renegociat deja creditele, obţinând astfel rate mai mici.

Directorul regional din cadrul băncii a adăugat că peste 50.000 de clienţi ai BCR sunt consideraţi eligibili pentru a beneficia de refinanţarea acestor credite şi că, prin programul de refinanţare, BCR renunţă la venituri estimate la 200 de milioane de euro, mizând în schimb pe „retenţia clienţilor pe termen lung”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marţi, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez Axa SA, o tranzacţie care va crea una dintre cele mai mari companii europene......
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...