Director BERD: Transportul în comun gratuit sau ieftin nu poate fi de calitate

Serviciile de transport în comun nu pot fi de calitate dacă sunt gratuite sau au tarife scăzute, consideră Venera Vlad, Associate Director şi Senior Banker, Municipal and Environmental Infrastructure Unit la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Instituţia pe care o reprezintă a acordat împrumuturi pentru achiziţia de autobuze Euro 6 în mai multe oraşe din ţară.
Anemona Andone - joi, 10 mai 2018, 20:56
Director BERD: Transportul în comun gratuit sau ieftin nu poate fi de calitate

„Transportul de calitate nu este gratuit. Dacă avem tarife scăzute, nu putem vorbi de un serviciu de calitate”, a declarat oficialul BERD la conferinţa Focus Bucureşti, organizată joi la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

BERD sprijină prin programul SMART primăriile sau regiile de tranport public local în reînnoirea flotelor de vehicule și reabilitarea infrastructurii urbane.

Spre exemplu, la finele anului trecut, BERD a acordat companiei de transport public din Sibiu, Tursib, un împrumut de 65,7 milioane lei (circa 14,2 milioane euro) pentru achiziția a 50 de autobuze noi Euro 6.

Tot în decembrie 2017, BERD a anunțat că a împrumutat compania de transport public din Brașov, RATBv, cu 25 milioane euro, banii urmând să fie folosiți pentru achiziția a 105 autobuze Euro 6.

La finele lui 2016, instituţia a mai aprobat un credit de 15 milioane euro pentru ca Iașiul să se doteze cu 50 de astfel de autobuze cu emisii scăzute.

În cadrul licitaţiilor pentru autobuzele Euro 6, autorităţile contractante care împrumută banii de la BERD trebuie să aplice însă regulile de achiziţii ale BERD, după cum confirmă şi Venera Vlad.

Pe de altă parte, reprezentanţii producătorului de autobuze de la Ciorogârla, BMC Truck & Bus, spun că regulile de achiziţii ale BERD sunt mult prea stricte, astfel că ei nici măcar nu pot participa la licitaţiile respective.

Şi Primăria Capitalei intenţiona să contracteze un împrumut de 100 de milioane de euro de la BERD pentru achiziția a încă 200 de autobuze și cofinanțarea unui proiect de termoficare din bani europeni. Pentru a putea lua acest credit, Primarul General Gabriela Firea a solicitat la Ministerul Finanțelor o derogare de la pragul de 21 de milioane de euro impus pentru împrumuturi tuturor primăriilor, indiferent de mărimea lor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România. Până în prezent, banca a investit mai mult de 7,6 miliarde de euro în peste 410 de proiecte în țară, din care circa 540 milioane de euro reprezintă finanțările acordate în 2017.

Citeşte şi Firea vrea transport public gratuit în Bucureşti. Ideea nu funcţionează, de regulă, în oraşe mari

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...