George Micu a spus că în prezent nu se poate spune că disponibilizările sunt iminente la CFR, conducerea companiei încercând să identifice soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă.
„Preocuparea noastră la acest moment nu este să facem disponibilizări, ci este să găsim soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă ale angajaţilor CFR, pentru că este un domeniu de nişă şi măsura disponibilizărilor va trebui să fie ultima, deoarece aceşti oameni îşi vor putea găsi greu de lucru în alte domenii. Acesta nu este un domeniu din care să poată fi mutaţi. În acest moment, disponibilizările nu sunt iminente la CFR, pentru că şi dacă vor fi anumite reduceri, vom încerca să găsim soluţii să fie preluaţi sau să se găsească soluţii pentru protecţie socială a acestor angajaţi”, a mai spus Micu.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, declara marţi că dacă vor exista planuri de disponibilizări la companiile deţinute de minister, acestea vor fi discutate în prealabil cu sindicatele, dar în prezent priorităţile sunt bugetul pe 2014 şi planurile de dezvoltare a companiilor.
„În momentul acesta nu există un plan de disponibilizări. Sigur, zvonurile pot apărea din toate direcţiile, cum ne-am obişnuit. În momentul în care se va face sau va exista un plan de disponibilizări, va exista doar după ce vom discuta cu partenerii sociali, cu sindicatele. Nu există plan de disponibilizări care să nu trebuiască să fie discutat cu sindicatele. Din câte ştiu, încă nu am ajuns la acel subiect. Avem o altă prioritate – bugetul pe 2014, planurile de dezvoltare a companiilor, cred că sunt foarte importante, mult mai importante, până să ajungem să reorganizăm mai avem. Trebuie întâi să le punem pe picioare”, a spus Mănescu la Mediafax Talks about Aviation.
Ea a răspuns astfel la întrebarea dacă există planuri de disponibilizări la companiile feroviare în afară de CFR Marfă, sau la Tarom.
CFR Marfă va disponibiliza dintre angajaţi în 2014, persoanele disponiblizate urmând însă să primească un venit lunar de completare după desfacerea contractului de muncă, în condiţiile în care legislaţia actuală, modificată recent de Guvern, nu mai prevede astfel de plăţi şi pentru această companie.
În luna august, când CFR Marfă era în proces de privatizare, Guvernul a decis că venitul lunar de completare pentru sprijinirea angajaţilor disponibilizaţi din companii de stat până la găsirea unui nou loc de muncă nu va mai fi acordat tuturor, ca până în prezent, ci doar salariaţilor concediaţi colectiv din anumite companii, printre care CFR SA şi CFR Călători, nu şi CFR Marfă.
Prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul va aproba însă o excepţie şi va decide ca a