Director Daimler Truck: Transportul autonom aduce beneficii tuturor. Miturile sunt contrazise de realitate

Joanna Buttler, Head of Global Autonomous Technology Group la Daimler Truck, explică de ce multe dintre acuzele aduse deplasării autonome a vehiculelor sunt doar mituri, realitatea arătând beneficiile incontestabile aduse transportului rutier, dar și societății.
Robert Stan - lun, 16 dec. 2024, 22:00
Director Daimler Truck: Transportul autonom aduce beneficii tuturor. Miturile sunt contrazise de realitate

Există multe mituri asociate cu conducerea autonomă, iar Joanna Buttler, Head of Global Autonomous Technology Group la Daimler Truck, aruncă o privire mai atentă asupra unora dintre acestea și explică de ce conducerea autonomă poate oferi multe beneficii nu doar pentru producătorul vehiculului respectiv, ci și pentru șoferi, companiile de logistică și societate.

Tehnologia autonomă este imatură și nesigură?

Nivelul actual de maturitate în ceea ce privește conducerea autonomă este rezultatul a zeci de ani de dezvoltare și pregătire, siguranța fiind întotdeauna cel mai important principiu.

Când vine vorba despre conducerea autonomă, nu lăsăm nimic la voia întâmplării. Inginerii noștri verifică cu atenție și acuratețe fiecare detaliu pentru a crea un produs sigur ori de câte ori este posibil – acest lucru include verificarea și simularea pe piste de testare extinse, precum și validarea pe șosea. Dezolarea vehiculelor autonome la Daimler Truck datează încă din anii 1980. Din 2019, am făcut progrese semnificative împreună cu partenerul nostru Torc Robotics pentru a transforma ideea de camioane autonome în realitate. Am demonstrat că vehiculele noastre autonome pot gestiona în siguranță situații de trafic dificile – autostrăzi, străzi, rampe și viraje în intersecții. Nucleul dezvoltării noastre tehnologice este „platforma redundantă a vehiculului”, Freightliner Cascadia vehicul „autonomous-ready” și software-ul de conducere autonomă, „Virtual Driver” de la Torc.

Platforma noastră de vehicule este proiectată și construită în mod intenționat cu un al doilea set de sisteme esențiale pentru siguranță, în zone precum direcția, frânarea și sistemul electric. Toate acestea au sisteme de rezervă care asigură că, în cazul în care unul nu funcționează, celălalt preia imediat controlul. Software-ul de conducere autonomă integrat „vede” (cameră video, radar, LiDAR) percepând mediul din apropiere și din depărtare, „gândește” (planifică următoarea manevră) și „acționează” (schimbări de bandă, accelerare, frânare). Astfel, șoferul autonom rămâne la un nivel de performanță foarte ridicat – iar sistemele tehnice nu obosesc niciodată, nu pot fi distrase și nu sunt ghidate de emoții.

Conducerea autonomă servește doar industriei, nu și societății?

Conducerea autonomă generează creștere economică și poate oferi un nivel mai ridicat de siguranță. Camioanele care se delasează singure pot fi folosite aproape 24 de ore din 24, crescând semnificativ utilizarea și rentabilitatea pentru companiile de logistică. În același timp, aceasta îmbunătățește eficiența și permite aprovizionarea continuă cu bunuri esențiale precum alimente, medicamente și îmbrăcăminte, în beneficiul întregii societăți. Pe scurt, tehnologia oferă o posibilă soluție pentru creșterea constantă a cererii de transport de marfă.

Așa cum am mai văzut în cazul multor inovații și tehnologii noi, transportul autonom poate crea noi profiluri profesionale și, prin urmare, oportunități dincolo de sarcina de conducere în industria logistică. În plus, utilizarea tehnologiei de ultimă generație – de exemplu, prin combinarea sistemelor de camere, radare și senzori LiDAR și, prin urmare, prin îmbunătățirea percepției situației din trafic – poate reduce probabilitatea și efectele accidentelor grave și poate contribui în mod semnificativ la protejarea tuturor utilizatorilor infrastructurii rutiere.

Conducerea autonomă înlocuiește șoferii?

În prezent, transportul rutier se confruntă cu un deficit de șoferi care se estimează că se va dubla până în 2030. Suntem convinși, locurile de muncă nu vor dispărea neapărat, profilurile și sarcinile se vor schimba. Așa cum s-a întâmplat și cu alte inovații și tehnologii noi înainte.

De exemplu, în sectorul logistic, accentul nostru pentru lansarea pe piață a camionului care se deplasează singur se pune pe implementarea pe autostrăzile din SUA și, astfel, pe preluarea sarcinii de conducere pe rutele lungi și monotone. Oamenii continuă să joace un rol crucial în lanțul de aprovizionare. Ei se află, de exemplu, la începutul sau finalul fiecărui transport monitorizând și gestionând flota autonomă. Pentru aceste faze interacțiunile necesare cu alte persoane din cadrul operațiunilor logistice și luarea deciziilor necesare sunt esențiale.

În afară de eliminarea costurilor asociate șoferului, are conducerea autonomă beneficii economice?

Utilizarea tehnologiei autonome oferă furnizorilor de servicii logistice un potențial enorm de eficiență, deoarece camioanele autonome au nevoie doar de pauze pentru realimentare și întreținere. Prin urmare, pot petrece astfel mai mult timp pe drum.

Conform American Trucking Associations (ATA), se estimează că tonajul de marfă transportat va crește în SUA în următorul deceniu de la circa 16 miliarde de tone (2019) la 21 de miliarde de tone (2030). În acest context, camioanele care se deplasează singure vor ajuta transportatorii să facă față volumului tot mai mare de mărfuri. De asemenea, în ceea ce privește „timpul de funcționare”, conform surselor Daimler Truck, camioanele actuale sunt adesea utilizate doar cu puțin peste o treime din timpul disponibil. În plus, camioanele care se conduc singure pot ajuta la contracararea lipsei de șoferi care fluctuează de la an la an, dar care, conform cercetărilor efectuate de McKinsey & Company, se preconizează că va deveni mai gravă. Așadar, camioanele autonome au o mulțime de beneficii economice și sociale.

Deplasarea continuă a camioanelor autonome nu va avea efecte negative asupra mediului?

Planificarea îmbunătățită a deplasării și tehnologiile de deplasare fără CO2 au un potențial serios de reducere a emisiilor de CO2 în general. Tehnologia de conducere autonomă poate fi implementată atât ziua cât și noaptea. Conducerea pe timp de noapte sau în afara orelor de vârf ale traficului, în combinație cu o ghidare îmbunătățită pe traseu, pot contribui la reducerea emisiilor și la reducerea consumului de combustibil.

Cu ajutorul vehiculului demonstrativ autonom Freightliner eCascadia, Daimler Truck a arătat că sistemele de propulsie fără CO2, cu baterii electrice și conducere autonomă, oferă soluții optime pentru clienții săi. Imaginați-vă un camion autonom cu baterii care livrează bunuri la un depozit, mergând înainte și înapoi într-o buclă constantă. Autocamionul se alimentează cu energie în timp ce este încărcat și descărcat, permițând funcționarea continuă fără CO2.

Joanna Buttler este director al Global Autonomous Technology Group la Daimler Truck. Ea are responsabilitatea de a conduce strategia globală a Daimler Truck privind tehnologia de deplasare autonomă, inclusiv programele, implementarea globală și parteneriatele. În același timp, ea supraveghează toate aspectele parteneriatelor strategice ale Daimler Truck cu Waymo și cu filiala independentă a Daimler Truck, Torc Robotics, axată pe dezvoltarea tehnologiei autonome SAE Level 4. Are în subordine inclusiv activitățile de inginerie, strategie de produs, fuziuni și achiziții.

Te-ar mai putea interesa și
Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro. Contractul urmează să fie aprobat în ianuarie
Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro. Contractul urmează să ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, supune atenției acționarilor aprobarea contractului de retehnogizare a Unității 1 a centralei e la Cernavodă, în valoare de 1,9......
Liderii alianței pro-europene s-au întâlnit din nou în această seară
Liderii alianței pro-europene s-au întâlnit din nou în această seară
Liderii alianţei pro-europene s-au întâlnit în această seară şi au continuat discuţiile pe tema realizării unui ...
Nicușor Dan spune că va candida independent la președinție, dar este deschis în a discuta cu partidele pro-europene
Nicușor Dan spune că va candida independent la președinție, dar este deschis în a discuta cu partidele pro-europene
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a anunţat luni intenţia de a candida independent la alegerile prezidenţiale din ...
Donald Trump spune că va discuta cu Putin și Zelenski despre soluții prin care cei doi ar putea pune capăt războiului
Donald Trump spune că va discuta cu Putin și Zelenski despre soluții prin care cei doi ar putea pune capăt războiului
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat luni că a văzut imagini cumplite cu moarte şi distrugeri de pe frontul ...