‘Referitor la riscurile la adresa tranzitului spre UE, acestea există şi nu sunt insignifiante’, a declarat Alexei Miller într-o conferinţă de presă.
De asemenea, Alexei Miller a precizat că Gazprom va livra gaze naturale Europei utilizând rute alternative dacă Ucraina începe să preia o parte din gazele naturale destinate acesteia.
Citeste si: Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina
‘Dacă vom constata că o parte din gazele naturale rămân pe teritoriul Ucrainei, vom creşte livrările via Nord Stream, prin conducta Yamal-Europe şi, de asemenea, vom creşte cantităţile de gaze stocate în facilităţile subterane din Europa’, a spus Alexei Miller.
Luni, Gazprom a anunţat că a dat în judecată Ucraina la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm pentru a recupera datoria de 4,5 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate Kievului. De asemenea, Gazprom a a introdus, începând de luni, la ora 10,00, regimul de plăţi în avans pentru livrările de gaz în Ucraina.
Citeste si: România nu e afectată de criza gazelor ruseşti, produce acum mai mult decât consumă – Guvern
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.
Precedentele ‘războaie ale gazelor’ între Moscova şi Kiev în 2006 şi 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.
În ceea ce priveşte situaţia din România, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a subliniat că este exclus ca populaţia să aibă vreo problemă în aprovizionare.
Cu toate acestea, Răzvan Nicolescu a cerut producătorilor interni de gaze să amâne lucrările de revizii la sonde, pentru ca producţia internă de gaze să fie la nivelul maxim.
Citeste si: Naftogaz dă în judecată Gazprom
Citeste si: Ucraina este gata să plătească Rusiei un preţ la gaze de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi