„Nu poţi să te duci într-o ţară şi să te bucuri de beneficiile sistemului de asigurări sociale. Poţi să te duci, poţi să cauţi un loc de muncă, dar nu trebuie să devii o povară pentru un anume stat. Acesta nu are de ce să îţi dea bani”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Koos Richelle, director general al Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene.
Koos a subliniat că mutarea dintr-o ţară în alta „nu este o problemă care priveşte doar România şi populaţia roma. În Uniunea Europeană multe persoane se mută dintr-o ţară în alta pentru a beneficia de cel mai bun sistem de asigurări sociale şi medicale”, a mai spus oficialul european.
El a respins legătura dintre romi şi aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind că este vorba de două situaţii „complet diferite”.
Koos Richelle a participat, la Bucureşti, la conferinţa anuală „POS DRU – Principalul Instrument pentru Formare, Ocupare şi Incluziune Socială din România”. Cu acest prilej, el a subliniat că banii europeni „trebuie să fie cheltuiţi într-un mod responsabil”.
În ceea ce priveşte problema etniei roma, directorul general a declarat că CE nu mai vrea politici, ci acţiuni concrete.
„Ceea ce vrem să vedem de acum încolo nu mai sunt politici. Vrem acţiuni concrete puse în practică”, a punctat Koos.
Pe de altă parte, oficialul european a reamintit autorităţilor române că mai au la dispoziţie mulţi bani din fondurile europene, iar „aceştia trebuie cheltuiţi în perioada de timp care a fost alocată, pentru a nu fi pierduţi”.
„Trebuie să folosim Fondul Social European pentru toţi cetăţenii”, iar autorităţile să aibă în vedere „incluziunea tututor, inclusiv a celor aflaţi la marginea societăţii şi a cetăţenilor de etnie roma”, a mai spus Koos.