Director în CNAS, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față Istvan Lucian Medveș, director la data faptelor al Direcției Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârșirii unei tentative la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată și o infracțiune de abuz în serviciu.
Economica.net - mie, 05 feb. 2014, 14:53
Director în CNAS, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie — aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziție pentru „servicii de mentenanță și suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor).

Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziționate de la SC Siveco Romania SA în perioada 2003-2007.

Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost inițiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanțelor în cel de-al doilea.

Prin această procedură s-au achiziționat mentenanță și suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul CNAS și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licențe, fără a se ține seama de faptul că nu toate aceste licențe erau utilizate.

Procurorii susțin că, din datele obținute până în prezent, a rezultat că cel puțin 268 de licențe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS și caselor județene în valoare de peste 150.000 euro, precum și un avantaj patrimonial în favoarea SC Siveco Romania SA.

Concret, în calitate de director al Direcției Sisteme Informatice, Istvan Lucian Medveș a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziție desfășurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29 aprilie 2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziționându-se mentenanță și pentru licențe neutilizate la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Caselor județene.

DNA anunță că tot în acest dosar se efectuează urmărirea penală și față de o altă persoană, pentru același tip de infracțiuni, căreia, până în acest moment, nu i-au fost aduse la cunoștință învinuirile.

Te-ar mai putea interesa și
Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța
Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța
Exportatorii turci vor să-și treacă marfa prin portul Constanța, după întârzierile mari și cozi kilometrice la granița cu Bulgaria, scrie presa din Turcia. Nave Ro-Ro vor aduce zilnic 600 de......
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și ...
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...