Director retail Metro Cash&Carry: Câți bani rulează un magazin LaDoiPași într-o zi

Investiția unui antreprenor într-un magazin LaDoiPași, franciza dezvoltată de retailerul german Metro Cash&Carry, variază între 5.000 și 50.000 de euro, iar vânzările zilnice pot ajunge și la 30.000 de lei pe zi, cu o medie de 9.000 de lei pe zi.
Alina Stanciu - mie, 21 apr. 2021, 22:18
Director retail Metro Cash&Carry: Câți bani rulează un magazin LaDoiPași într-o zi

Micii antreprenori care dețin un magazin cu spațiu între 60 și 200 de mp și care cunosc deja comunitatea pe care o deservesc au posibilitatea de a-și opera magazinul în franciză, printr-un parteneriat cu Metro  Cash&Carry. Alături de Profi, Carrefour sau Mega Image, retailerul german are drept focus pe plan local dezvoltarea prin magazinele de proximitate LaDoiPași ceea ce înseamnă că este în căutarea de oameni noi care să accepte modelul de business și sigla LaDoiPași în schimbul unei taxe lunare.

Până în 2023, retailerul vrea să ajungă la 2.000 de magazine în toată țara, față de 1470 de magazine cât operează acum. Vor acoperire națională echilibrată, atât în urban, cât și în mediul rural. În prezent, 38% din magazine sunt  poziționate în sudul țării, 35% în nord, respectiv 27% în vest.

Ce presupune franciza LaDoiPași

Modelul de franciză al celor de la Metro este, după cum precizează compania, unul soft, independent. Astfel, investiția inițială  variază de la 5.000 de euro la 50.000 de euro, în funcție de spațiul ce urmează a fi transformat. Singurul cost fix este o taxă de franciză lunară de 100 euro. Câștigul principal al companiei germane este , de fapt, generat de faptul că antreprenorii din rețeaua LaDoiPași devin ulterior clienți ai magazinelor cash & carry Metro.

„Investiția (inițială într-un magazin LaDoiPași n.red.) este diferită de la magazin la magazin și depinde de un cumul de factori: de la locație, poziționare, grad de dezvoltare, suprafață etc. În parteneriatul LaDoiPași, investiția este suportată atât de Metro, cât și de partener. Contribuția Metro are loc atât la deschidere, cât și pe tot parcursul colaborării și vizează elementele de branding, dotări cu echipamente și suport IT, materiale promoționale, campanii de promovare la nivel național, campanii de loialitate și aniversare, transfer de know-how și instrumente de lucru în retail.  Suportul financiar poate ajunge până  la 10.000 euro în funcție de tipul de magazin. Pentru partener, investiția variază de la 5.000 de euro la 50.000 de euro, în funcție de nivelul de dezvoltare al magazinului, respectiv distanța față de standardele urmărite în remodelare”, a explicat pentru Economica Irinel Popescu, director retail Metro România.

Câștigul principal al companiei germane este , de fapt, generat de faptul că antreprenorii din rețeaua LaDoiPași devin ulterior clienți ai magazinelor cash & carry Metro.

„Starea de urgență ne-a arătat cât de important este să ai o rețea stabilă și puternică de parteneri, să te asiguri că poți furniza toate produsele de maximă necesitate în magazine. (…) Cu sau fără criză, obiectivul nostru permanent este acela de a ne asigura că oferim sprijinul necesar afacerilor independente. Deci, din acest punct de vedere, abordarea noastră nu s-a schimbat. Avem 3 mari direcții de creștere – maximizarea serviciilor în zona de logistică și livrare, digitalizarea și extinderea rețelei. (…) LaDoiPasi rămâne unul din pilonii de creștere ai METRO Cash & Carry România, a explicat pentru Economica Irinel Popescu.

Cine poate lua în franciză un magazin LaDoiPași

Potrivit acestuia, în mod ideal, partenerul LaDoiPași trebuie să dețină propriul magazin cu spațiu între 60 și 200 de mp, și să știe de ce au nevoie și cum trebuie să se raporteze la clienți. De asemenea, printre criteriile de selecție se numără calitatea și potențialul afacerii, cât și gradul de angajament al antreprenorului pentru dezvoltarea modelului de afaceri pe care îl propune LaDoiPași.

„Planul de afaceri al magazinului este construit de Metro cu viitorul partener, iar alegerile sunt fundamentate pe principii de sustenabilitate. În rest, partenerii pot fi de oriunde din României, câtă vreme au experiența în comerț, își prețuiesc comunitatea, își cunosc clienții și își doresc să contruiască o afacere de durată”, mai explică managerul.

De cât vinde, în medie, un magazin LaDoiPași

Din datele Metro, în medie, un magazin LaDoiPaşi vinde de aproximativ 9.000 de lei pe zi, suma variind și în funcție de locație, suprafață  sau amplasare.

„Am avut inclusiv parteneri – căci au fost mai mulți – care au depășit vânzări de 30.000 de lei (pe zi n.red.). Vizavi de profitabilitate, în funcție și de valoarea invetiției realizate, aceasta apare după circa 3 luni de la intrarea în franciză”, susține managerul Metro.

În ceea ce privește rezultatele financiare, vânzările antreprenorilor LaDoiPași pot crește cu până la 50% la un an de la intrarea în franciză.

Retailerul oferă, totodată, și un sistem de bonusare în funcție de specificul contractului încheiat. Bonusurile cresc odată cu evoluția performanței de business a antreprenorului LaDoiPași.

Cel mai cunoscut sistem de bonusare este Metro Plus, programul de loialitate destinat clienților Metro prin care aceștia acumulează puncte direct pe cardul de client când își faci cumpărăturile, ulterior putându-le folosi ca modalitate de plată. Antreprenorii LaDoiPași beneficiază de bonusuri  cu 1,5% mai mari față de cele acordate celorlalți clienți profesioniști Metro Cash & Carry România.

Metro colaborează cu antreprenori care operează o rețea de până la 10 magazine LaDoiPași, extinsă la nivel de țară. În ceea ce privește rezultatele financiare, vânzările partenerilor LaDoiPași pot crește cu până la 50% la un an de la intrarea în franciză.

Unde se dezvoltă LaDoiPași

Modelul de franciză LaDoiPași va continua să evolueze în funcție de nevoile proprietarilor de magazine și de nevoile specifice ale comunităților în care sunt prezenți. În acest moment operăm cea mai mai mare rețea de antreprenori din retailul românesc și suntem foarte hotărâți să ne menținem acest statut. Suntem pregătiți cu toate resursele necesare și avem toată încrederea în partenerii noștri că vor fi alături de noi în această aventură. Și dacă am reușit să creștem împreună în plină pandemie, să fim un stâlp al comunității când a avut cea mai mare nevoie de noi, nu avem niciun dubiu că LaDoiPași va continua în același spirit și își va consolida poziția de cea mai mare rețea de magazine independente de proximitate din România.

Cum a evoluat business în criza Covid

Potrivit managerului Metro, chiar dacă pandemia a generat o criză sanitară și economică și un context cu multe provocări, pentru segmentul de proximitate au existat și oportunități.

„Consumul nu a scăzut, comportamentul de consum, da. Mai ales la debutul pandemiei, când starea generală a populației era una de teamă, incertitudine extremă. Pe măsură ce lucrurile s-au stabilizat, retailerii au avut grijă să comunice eficient faptul că pot susține stocurile de produse și implementează toate măsurile de siguranță și distanțare, lucrurile s-au fluidizat. Rămânem, însă, cu câteva caracteristici care vor persista de aici înainte: cumpărăturile în hypermarket-uri și supermarket-uri sunt mai rare dar mai consistente – oamenii se aprovizionează pe termen mai lung – , cumpărăturile online au crescut foarte mult și digitalizarea este esențială pentru a răspunde cerințelor actuale ale consumatorilor. Iar cumpărăturile de proximitate, de la magazinul de încredere din apropierea casei,  au prins un plus de avânt care se va menține inclusiv în perioada post pandemică.Și, bineînțeles, consumatori sunt acum mult mai precauți, mult mai atenți la sănătate și siguranță, la calitatea produselor pe care le achiziționează, iar această schimbare în comportamentul de consum va fi, cu siguranță, una pe termen lung. Și, bineînțeles, consumatori sunt acum mult mai precauți, mult mai atenți la sănătate și siguranță, la calitatea produselor pe care le achiziționează, iar această schimbare în comportamentul de consum va fi, cu siguranță, una pe termen lung”, a mai spus Irinel Popescu.

Citește și 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...