Directorul Romgaz: Pregătim pentru 2023 un program de investiţii de peste 2,3 miliarde lei. Aproape jumătate merg în Neptun Deep
„În anul 2022, odată cu achiziţia perimetrului Neptun Deep, Romgaz a avut cel mai mare program de investiţii, de peste 5,6 miliarde de lei. Pregătim pentru anul 2023 un program de investiţii ambiţios, de peste 2,3 miliarde lei, din care sub jumătate din această sumă va fi investită în proiectul Neptun Deep, iar celelalte investiţii în centrala de la Iernut, cât şi în mitigarea declinului natural de producţie pe onshore”, a spus Popescu la o conferinţă pe teme de energie organizată de DC Media Group.
El a subliniat că din zona de onshore au fost oferite gaze în baza Ordonanţei 27/2022 (privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei) şi ulterior a OUG 119 (pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022), o mare parte din gazele Romgaz mergând astfel către furnizorul consumatorului casnic şi către producătorii de energie termică şi asigurând o predictibilitate şi un preţ competitiv, având în vedere volatilitatea din piaţa gazelor.
„Aceste investiţii sunt asumate, sunt antamate şi prin programul de dezvoltare al perimetrului Caragele pentru anul 2023 şi 2025, unde avem pregătite şi în plan nouă sonde, şase cu siguranţă şi trei care vor depinde de rezultatele celor şase. A fost făcută o evaluare a resurselor şi rezervelor pe care le avem disponibile spre exploatare în perioada următoare şi încercăm să mitigăm toate riscurile pe care le-am avut, pe problemele care există, din supply chain, din creşterile de preţuri, din inflaţia ridicată cu care toţi operatorii economici se confruntă în acest moment”, a explicat directorul Romgaz.
Întrebat dacă schimbările legislative din ultima perioadă au încurcat planurile companiei, Răzvan Popescu a precizat că „nu neapărat”, deoarece a fost creat un cadru predictibil.
„Nu pot să spun neapărat că ne-au încurcat, pentru că totuşi s-a creat un cadru predictibil. Vorbim de o companie care până la urmă are veniturile în principal din vânzarea de gaze naturale. Automat când ai o predictibilitate şi o mare parte din aceste venituri merg la un preţ deja cunoscut, se pot face şi planuri în acest sens. Cred că era mai impredictibil să fim totuşi conectaţi la piaţă şi să avem o volatilitate ridicată a preţului”, a punctat acesta.