„Clienţii noştri care erau judecători au început în 2010 această cruciadă împotriva băncii. Zonele în care ne-am simţit foarte loviţi sunt Iaşi, Timişoara, Mehedinţi, Bucureşti. Judecători care erau clienţii băncii şi-au dat banca în judecată că nu au înţeles bine ce au semnat. Preşedinţii de instanţe cu credite la Volksbank au fost judecaţi de colegii dumnealor. Au venit la rând rudele, amicii (…) E greu să mai stopat un val care a început”, a declarat Ciubotariu într-o conferinţă de presă organizată de FinMedia la Sinia.
Ciubotariu spune că valul de procese a început după 2010, şi a fost cauzat de OUG 50/2010, care spunea că banca nu poate percepe decât un anumit număr de comisioane, printre care nu se număra şi cel de risc. Prin lege de adoptare, Parlamentul a hotărât ca acestea să nu se mai aplice şi creditelor în derulare.
„Deşi nu se mai aplică ordonanţa, avocaţii dornici să se afirme în domeniul clauzelor abuzive au descoperit o lege mai veche, care reglementa domeniul clauzelor abuzive – legea 193/2000″, spune Daniela Ciubotariu, care precizează că banca are litigii cu aproximativ 2000 de titulari de contracte pe rolul instanţelor.
Directorul juridic al VB critică deciziile instanţelor şi consideră că acestea nu iau în calcul argumentele băncilor şi se mulţumesc să constate că o clauză este abuzivă doar pentru că face parte din contracte preformulate.
„Sunt trei condiţii necesare pentru a se stabili dacă o clauză este abuzivă: contractul să fie standard, clauza să nu fi fost negociată, şi aceasta să creeze un dezchilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor”, spune juristul băncii.
Aceasta apreciază că deşi contractele de credit sunt preformulate, asta nu înseamnă că nu au fost negociate, şi spune că orice client ar fi putut să vină la bancă să ceară negocierea înainte de semnarea contractului. Altfel, chiar dacă sunt preformulate, Ciubotariu spune că nu înseamnă că sunt şi abuzive, aşa cum au înţeles magistraţii.
„Sunt preformulate, oricare dintre noi ar fi în stare să se ducă băncii un contract prin care să se desfăşoare activitatea contractuală? Nu! Pe de altă parte şi banca trebuie să înscrie contractul într-un sistem informatic, să opereze cu anumiţi parametri (…) Faptul că un contract este preformulat, nu înseamnă că nu a fost negociat. Sunt clienţi care au negociat contractele (…) Judecătorul ar trebui să judece aceste prevederi. Condiţiile pe care legea le prevede ar trebui să fie demonstrabile. Suntem în situaţia în care clienţii, prin avocaţi, cer pur şi simplu eliminarea clauzei, fără să justifice (…) Toate aceste dovezi lipsesc din instanţă. Judecatorilor le e greu să se delimiteze de cazurile personale când judecă aceste litigii”, a declarat Ciubotariu.
Aceasta spune că o ultimă dovadă de acţiune părtinitoare faţă de bancă a avut loc în cazul unui proces cu un grup de clienţi reprezentat de avocatul Gheorghe Piperea. Ciubotariu spune că judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au refuzat să accepte argumentele băncii şi a judecat cazul în care sunt implicaţi sute de clienţi într-o singură zi.
„Atitudinea judecătorului faţă de avocaţii băncii (de la casa Zamfirescu Racoţi Predoiu, n. red.) i-a surprins până şi pe cei din urmă”, spune Ciubotariu. În speţa în cauză, avocaţii VB ar fi cerut recuzarea completului de judecată, după ce banca a mai pierdut în faţa acestui complet şi în alte cazuri. Cererea a fost respinsă.
Ciubotariu lucrează la direcţia juridică a băncii încă din perioada în care banca acorda credite într-un volum substanţial, fapt ce a adus-o în primele cinci bănci după active din ţară. Ciubotariu spune că juriştii băncii au consultat legislaţia în vigoare la acel moment, inclusiv legea 193/2000, şi au acţionat în concordanţă. „La momentul ăla contractele corespundeau legii – şi corespund în continuare, credem noi”, spune jurista VB.
Legea 193 din 2000 privind clauzele abuzive din contractele închiate între consumatori şi profesionişti este o adoptare a unei directive europene în dreptul intern şi vine să reglementeze clauzele din contractele preformulate.
Deşi critică instanţele, directorul juridic al Volksbank spune că Volksbank va continua să se judece „până în pânzele albe”, şi face referire la situaţia de la Judecătoria sectorului 2, unde spune că banca are şanse de câştig 50%, potrivit ultimelor desfăşurări.
Asta în condiţiile în care Volksbank este una dintre băncile date în judecată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după data de 1 octombrie 2013, când o serie de modificări la legea 193/2000 fac posibilă eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de creditare ale unei bănci, inclusiv în cazul celor în derulare.
„Suntem optimişti că ne putem judeca în Bucureşti pe acest litigiu, pentru că am văzut că lucrurile se mişcă într-o anumită direcţie”, spune Ciubotariu.
Dosarul, înscris pe rolul Tribunalului Bucureşti, nu a primit încă un termen de judecată, şi este foarte probabil să treacă la Tribunalul Specilizat Bucureşti începând cu luna martie, când această instanţă va deveni operaţională.
Altfel, la instanţele de cel mai înalt rang, VB a pierdut majoritatea proceselor. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dintre litigiile judecate pe legea 193, banca a pierdut aproximativ 80 de procese şi a câştigat trei.
Potrivit băncii, până acum a pierdut 1000 de litigii cu clienţii, şi are o rată de succes de 20%.