Directorii de companii către autorităţi: asiguraţi stabilitate financiară şi investiţi în educaţie

Cei mai mulţi directori generali din România intervievaţi în cadrul ediţiei din acest an a sondajului CEO Survey, realizat de PwC, se aşteaptă ca autorităţile publice să asigure stabilitatea sectorului financiar şi să investească în sistemul de educaţie pentru a asigura o forţă de muncă bine pregătită.
Economica.net - joi, 30 mai 2013, 08:51
Directorii de companii către autorităţi: asiguraţi stabilitate financiară şi investiţi în educaţie

Directorii de companii intervievaţi readuc în prim-plan problema infrastructurii (82%), văzută drept una dintre vulnerabilităţile României, arată studiul PwC.

Sondajul CEO Survey 2013 a fost realizat de PwC s-a adresat directorilor generali de la nivel global. Pentru acest studiu, s-au efectuat 1.330 de interviuri cu directori de companii din 68 de ţări în trimestrul al IV-lea al anului 2012. Astfel, în Europa de Vest s-au realizat 312 interviuri, în Europa Centrală şi de Est s-au efectuat 95 de interviuri, în România s-au realizat 55 de interviuri cu directori generali de companii, în Africa s-au efectuat 50 de interviuri, în Orientul Mijlociu s-au realizat 32 de interviuri cu directori generali de companii. De asemenea, în regiunea Asia-Pacific s-au efectuat 449 de interviuri, în America de Nord s-au realizat 227 de interviuri şi în America Latină s-au efectuat 165 de interviuri.

Directorii de companii de la noi sunt optimişti în privinţa creşterii business-ului pe care îl conduc

Directorii generali din România sunt mai optimişti decât omologii lor la nivel global în ceea ce priveşte perspectivele de creştere a afacerilor, potrivit rezultatelor ediţiei 2013 a raportului Romania CEO Survey.

Directorii generali din România par să-şi fi regăsit încrederea în perspectivele de creştere ale companiilor lor, atât pe termen scurt, cât şi mediu. 42% dintre respondenţi s-au arătat foarte încrezători cu privire la perspectivele de creştere a companiilor lor în următorul an, iar 60% şi-au manifestat această aşteptare pentru următorii trei ani (în comparaţie cu 36%, respectiv 46% la nivel global).

47% dintre respondenţii din România anticipează că economia va stagna în acest an, iar 38% văd chiar o deteriorare a conjuncturii economice (în timp ce media globală este de 28%).

Cei mai mulţi dintre directorii generali din România se vor concentra pe oportunităţi de creştere organică pe piaţa internă (33%) şi pe dezvoltarea de noi produse şi servicii (29%), în timp ce doar 5% dintre respondenţi mizează pe noi pieţe externe. În schimb, 15% dintre respondenţi consideră că extinderea operaţiunilor de pe pieţele externe unde companiile lor sunt deja prezente este cea mai bună opţiune de creştere. Se remarcă şi o orientare către proiecte de fuziuni şi achiziţii, joint-ventures şi alianţe strategice – 18% dintre respondenţi mizând pe astfel de strategii de creştere, faţă de doar 5% care vedeau astfel de oportunităţi în ediţia anterioară.

Îngrijorările directorilor de companii din România

Într-o piaţă fragilă, care a înşelat deseori speranţele de redresare ale mediului de afaceri, directorii generali din România declară că volatilitatea economiei reprezintă principalul risc pentru companiile lor (87%, faţă de doar 64% anul trecut). De asemenea, respondenţii sunt foarte preocupaţi de eventualul răspuns al autorităţilor la situaţia deficitului bugetar (84%, faţă de 52% anul trecut), precum şi de creşterea poverii fiscale (67%), în timp ce 62% dintre respondenţi au indicat supra-reglementarea drept o ameninţare pentru companiile lor (faţă de doar 39% anul trecut), iar 82% sunt îngrijoraţi cu privire la stabilitatea cursului de schimb al monedei naţionale.

Doar 5% dintre directorii generali anticipează o destrămare a Zonei Euro (spre deosebire de 16% dintre respondenţii din SUA şi de la nivel global, precum şi faţă de 12% dintre cei din Europa). Însă 58% dintre participanţii la sondaj menţionează că impactul unui astfel de scenariu ar fi foarte mare şi le-ar afecta companiile.

Directorii de companii din România au în plan să-şi schimbe strategia de business

În actualul context economic, cei mai mulţi respondenţi îşi consolidează poziţia şi nu se aşteaptă la schimbări majore de strategie în perioada următoare (27% nu anticipează nicio schimbare a strategiei iar 58% mizează doar pe anumite ajustări ale acesteia). În schimb, 15% au în vedere o reconsiderare radicală a strategiei de afaceri, pentru că modelul lor actual de business pare să-şi fi atins limitele.

Dintre cei care au în vedere anumite schimbări, cele mai multe se vor concentra pe atragerea şi fidelizarea clienţilor (84%). Alte schimbări vor mai fi operate în structura organizaţională (69%) şi în ceea ce priveşte managementul talentelor (69%). De asemenea, 65% dintre companiile care vor întreprinde schimbări strategice vor opera modificări în materie de fuziuni şi achiziţii, proiecte joint-venture şi alianţe strategice.

Majoritatea directorilor de companii din România vor continua să taie costurile

În ultimele 12 luni, 96% dintre companiile participante la sondaj au implementat măsuri de reducere a costurilor, 36% dintre respondenţi au externalizat unele procese sau funcţii, iar 31% au intrat în alianţe strategice şi proiecte joint-venture. Reducerile de costuri sunt pe agendă şi în perioada următoare (85% dintre directorii generali au în vedere astfel de iniţiative). De asemenea, 44% dintre directorii generali iau în considerare încheierea de noi parteneriate şi alianţe strategice, iar 35% mizează pe fuziuni şi achiziţii pe piaţa internă.

În ce investesc companiile de la noi în acest an

Printre priorităţile de investiţii din următorul an, 55% dintre respondenţi au în vedere îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi (media globală fiind de 38%) şi 51% văd creşterea bazei de clienţi o prioritate. Schimbările permanente în comportamentul şi modul de a cheltui al consumatorului sunt percepute de către directorii generali drept una dintre principalele ameninţări la adresa perspectivelor de creştere ale afacerilor lor (58%). 84% dintre respondenţi estimează modificări ale strategiei în vederea creşterii numărului de clienţi şi păstrării sau fidelizării celor existenţi (un procent similar cu cel înregistrat la nivel global, de 82%).

De asemenea, directorii generali îşi consolidează parteneriatul cu furnizorii pentru a limita riscurile asupra perspectivelor de creştere ce pot apărea din întreruperi în relaţia cu aceştia.

Directorii generali din România sunt optimişti cu privire la perspectivele de creştere ale numărului de angajaţi în următoarele 12 luni. 73% dintre respondenţi consideră că angajaţii (inclusiv sindicatele) reprezintă stakeholderi cu o influenţă semnificativă asupra strategiei de afaceri, fapt ce determină o preocupare crescută din partea directorilor generali faţă de aceştia (83% în România şi 77% la nivel global).  O preocupare cu privire la perspectivele de creştere, menţionată de 45% dintre respondenţii din România, este lipsa disponibilităţii personalului calificat în domenii cheie. Astfel, 69% plănuiesc să crească investiţiile în următorii trei ani în direcţia dezvoltării şi retenţiei forţei de muncă calificate.

Companiile din România vor continua să investească în promovarea business-ului pe platforme sociale

Directorii generali intenţionează să îşi consolideze şi interacţiunea cu media şi cu utilizatorii de reţele sociale.
76% dintre directorii generali declară că se vor concentra în perioada următoare pe creşterea vizibilităţii organizaţiilor lor pe platformele sociale (un procent similar celui înregistrat la nivel global, de 78%).
56% dintre directorii generali percep o influenţă crescută a mass-media asupra strategiei de afaceri. Prin urmare 71% dintre directorii generali au în vedere creşterea vizibilităţii organizaţiilor lor în presă. De asemenea, 31% dintre directorii generali consideră că utilizatorii de social media câştigă teren în ceea ce priveşte influenţa pe care o au asupra deciziilor care influenţează strategia de afaceri.

„După mai mulţi ani de ajustări dureroase, România pare să-şi fi regăsit echilibrul macroeconomic. În drumul către redresare, România este precum un maratonist care a parcurs deja mai bine de jumătate din distanţă, dar linia de finiş încă nu se arată la orizont. Acum este însă momentul cel mai important în care este nevoie de continuarea reformelor structurale pentru a transforma actuala criză într-o oportunitate de reaşezare a creşterii pe baze sănătoase”, a spus Vasile Iuga, country managing partner la PwC România.

Directorii de companii din România aşteaptă şi îmbunătăţiri privind activitatea Guvernului în direcţia simplificării cadrului de reglementare (75%). 

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...