Directorul general al Electrica Furnizare S.A., Mircea Pătrăşcoiu împreună cu membri ai familiei sale, şi Oana Pârvulete, directorul direcţiei juridice al aceleiaşi companii, au vândut miercuri, la Bursă, aproape 9.000 de acţiuni ale Electrica S.A. (EL), pe care au luat perte 114.000 de lei. Electrica Furnizare este cea mai importantă companie din Electrica S.A., listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Totodată, Oncioiu Elena Neli, o apropiată a directorului general al Electrica S.A., a vândut, luni, 10.300 de acţiuni EL, pe care a luat peste 130.000 de lei, potrivit raportărilor trimise de brokeri la Bursă.
Tot miercuri, în adunarea generală a acţionarilor Electrica (EL), a ajuns la apogeu conflictul dintre consiliul de administraţie al companiei, dominat de aleşi ai acţionarilor privaţi, şi reprezentanţii Ministerului Energiei. Ministrul Energiei mai are aproape 49% din acţiunile companiei.
Ca urmare, aceeaşi zi a fost una cu o lichiditate mare a tranzacţiilor cu acţiuni EL la Bursă, fiind transferate peste 370.000 de titluri, dintre care 200.000 în piaţa de retail, în scădere cu până la 2,7%. Au avut loc şi două tranzacţii pe piaţa deal, dedicată marilor investitori, unde schimburile au fost negociate anterior, cu un preţ în uşoară creştere (+0,31%).
Adunarea generală a acţionarilor Electrica (EL) de miercuri s-a soldat cu hotărâri care sunt rezultatul conflictului amintit. Pe de o parte, Ministerul Energiei, a găsit forţa de vot necesară ca să respingă planul de administrare al companiei, propus de consiliul de administraţie, dominat de aleşii acţionarilor privaţi.
Pe de altă parte, ministerul nu a obţinut aprobarea de către AGA a contractelor de administrare-cadru şi a anexelor acestora, care conţineau criterii de performanţă ale administratorilor contestate de aceştia.
Anterior, administratorii Electrica făcuseră publică o scrisoare din august adresată ministrului Energiei, prin care reclama ingerinţele politice care ar fi urmărit numirea unor persoane în posturi de conducere ale companiei. De asemenea, administratorii Electrica au reclamat ameninţările venite din partea reprezentanţilor Ministerului, privind înlocuirea administratorilor, ca urmare a eventualei nerespectări a criteriilor de performanţă.
În context, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), afiliată Ministerului Energiei, cere de la Electrica daune de 1,3 miliarde de euro pentru că nu ar fi urmărit îndeplinirea obligaţiilor postprivatizare în cadrul filialelor vândute acum 10 ani.
Statul a avut controlul absolut asupra Electricva până acum un an, când a avut loc o majorare de capital prin ofertă publică derulată prin Bursă. Ministerul Energiei nu a răspuns acuzaţiilor.
Conflictul administraţiei Electrica cu Ministerul Energiei ar putea degenera într-o luptă surdă pentru putere, inclusiv in instanţă, dacă oficialii guvernamentali interpretează, în favoarea scopurilor lor, unele prevederi ale OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Documentul spune, că dacă planul de administrare nu este votat, atunci se alege un nou board în cel mult 60 de zile. Reprezentanţii Electrica spun că nu se mai aplică prevederile OUG 109/2011.
Ministerul ar vrea să aibă în conducerea companiei cât mai mulţi oameni, pentru a evita disconfortul politic din vară, când actualii administratori au refuzat să numească mai mulţi membrii ai partidului condus de preşedintele Senatului în poziţii importante din Electrica şi din filialele sale.
Unul dintre favoriţii ministerului la schimbarea CA ar fi secretarul de stat Bogdan Badea, venit pe filieră liberală, potrivit informaţiilor citate de Bursa.ro şi Zf.ro.
Bogdan Badea a dorit să dezmintă, joi, „informațiile apărute în ultima vreme în presă” legate de acest subiect, într-o intervenţie la conferinţa „Energia în Priză”, organizată de Bursa.ro.
„Urmărim criteriile de performanță. Nu putem acorda remunerații dacă nu există performanță. (…) Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica. Doresc să fiu exigent. Eu vreau să apăr interesele statului român în mod legitim”, declarat Bogdan Badea, citat de Bursa.ro.