Directorii marilor companii britanice câştigă de 133 de ori mai mult decât un salariat mediu

Chiar dacă anul 2019 abia a început, până vineri, la ora 13:00, directorii companiilor britanice incluse în indicele bursier FTSE 100 au câştigat deja echivalentul salariului anual al unui muncitor obişnuit, arată un studiu publicat vineri de High Pay Centre şi Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), informează Bloomberg.
Economica.net - vin, 04 ian. 2019, 12:34
Directorii marilor companii britanice câştigă de 133 de ori mai mult decât un salariat mediu

Cele două organizaţii au denumit ziua de 4 ianuarie „Fat Cat Thursday” (joia pisicilor grase) pentru a denunţa disparităţile salariale existente în Marea Britanie. Potrivit calculelor celor două organizaţii, remuneraţia medie acordată directorilor generali ai celor 100 de companii din indicele bursier FTSE-100 a atins joi la prânz nivelul de 29.574 de lire sterline, adică venitul mediu anual al unui muncitor obişnuit care lucrează în regim full time.

Aceste calcule se bazează pe analiza informaţiilor făcute publice de companiile din FTSE 100 care arată că şefii companiilor au fost plătiţi, în medie, cu 1.020 lire pe oră sau 3,926 milioane lire sterline (5 milioane de dolari) pentru întregul an 2018.

Anul trecut, aceiaşi directori au trebuit să lucreze până vineri 4 ianuarie, la ora 15:00, pentru a câştiga echivalentul salariului anual al unui muncitor obişnuit, însă recompensele acordate şefilor de companii a crescut cu 11% în 2018 comparativ cu 2017.

În pofida eforturilor autorităţilor pentru a face mai transparente recompensele directorilor şi a da acţionarilor o influenţă mai mare asupra politicilor de recompensare, diferenţa salarială dintre CEO şi angajaţi rămâne foarte mare. Pe baza salariului mediu, în prezent, şefii companiilor din indicele bursier FTSE câştigă de 133 de ori mai mult decât un salariat, în creştere faţă de 47 de ori mai mult în anul 1998.

„Pentru a creşte standardele de viaţă, avem nevoie de creştere şi inovaţie dar şi să ne asigurăm că creşterea este corect distribuită. Faptul că pachetele salariale ale directorilor sunt de 133 de ori mai mai decât cele ale unui muncitor obişnuit sugerează că mai avem multe de făcut cu privire la acest aspect”, a declarat directorul High Pay Centre, Luke Hilyard.

Însă diferenţele salariale din Marea Britanie sunt mult mai mici decât cele din SUA, unde un studiu realizat de Economic Policy Institute arată că un CEO câştigă de 312 de ori mai mult decât un muncitor obişnuit. Aceasta în condiţiile în care compensaţia medie acordată unui CEO, pe baza datelor de la 350 de mari companii din America, a fost cu 28% mai mare decât în 2017.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...