„Cu toate acestea, este nevoie de o singură recoltă proastă, de exemplu în America de Nord sau America Latină, pentru a duce preţurile în sus”, a spus David MacLennan la un forum economic organizat miercuri la Singapore.
Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în lua martie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a limitat exporturile unuia din cei mai mari exportatori mondiali de produse agricole. Între timp preţurile au scăzut după ce ONU a intermediat un acord care permite cerealelor din Ucraina să treacă în siguranţă prin Marea Neagră. În prezent se poartă discuţii pentru reînnoirea acordului, care expira la 19 noiembrie.
MacLennan a mai spus că soluţia la dezbaterea alimente versus combustibili este creşterea producţiei agricole globale. „Nu credem că va fi o situaţie de tip sau/sau. Este posibil să avem şi mâncare şi carburanţi”, a spus directorul de la Cargill. Potrivit acestuia, practicile de agricultură regenerativă, randamente mai mari şi o mai mare utilizare a tehnologiei pot duce la creşterea producţiei agricole astfel încât să poată fi acoperită cererea venită din partea ambelor sectoare.
Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale. Traderii de cereale fac bani din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor.