Directorul CEZ vrea o decizie cu privire la transformarea grupului până la mijlocul anului
Premierul ceh a anunţat luna trecută înfiinţarea unui grup de experţi, din domeniile energiei şi finanţelor, care va evalua planurile privind divizarea grupului CEZ, companie la care aproape 70% din acţiuni sunt controlate de statul ceh. CEZ are mai multe scenarii pentru divizarea grupului în încercarea de a găsi o modalitate prin care să poată fi construite noi centrale nucleare în Cehia.
‘Ar fi ideal să avem o decizie cu privire la potenţiala transformare – şi nu spun cum ar trebui să fie această transformare pentru că nu s-a decis încă- undeva la mijlocul anului’ a spus Benes.
Varianta preferată de echipa managerială de la CEZ este separarea activelor din domeniile energiei nucleare şi cărbunelui de activele din domeniul distribuţiei, energiei eoliene şi serviciilor. Compania care va regrupa operaţiunile CEZ din domeniul energiei nucleare precum şi centralele tradiţionale ar urma să fie deţinută în proporţie de 100% de statul ceh în timp ce operaţiunile de distribuţie, vânzări, energii regenerabile şi servicii ar forma o nouă companie la care un procent de până la 49% din acţiuni ar putea fi deţinute de investitori privaţi.
Potrivit lui Benes acest plan ar putea să fie dezbătut la Adunarea generală anuală din luna iunie însă cel mai probabil că timpul rămas este prea scurt pentru a avea propuneri concrete care să fie supuse la vot la AGA, a spus Benes.
Directorul CEZ a mai precizat că o licitaţie pentru selectarea furnizorului unui nou reactor la centrala de la Dukovany şi a unui altui reactor la centrala de la Temelin este posibil să fie organizată în trimestrul al treilea sau al patrulea din acest an urmând ca acest contract să se întindă pe o perioadă de aproximativ trei ani.
Daniel Benes a mai spus că împărţirea companiei germane de energii regenerabile Innogy între firmele RWE şi E.ON este genul de tranzacţie care ar putea influenţa dezbaterile cu privire la modificările avute în vedere la CEZ. În plus, cerinţele în materie de concurenţă ar putea impune vânzarea unor active pentru ca împărţirea Innogy să fie aprobată în unele ţări. ‘Vedem această tranzacţie atât ca o ameninţare, în sensul că duce la crearea unui jucător mai mare, dar în acelaşi timp şi ca o oportunitate de pe urma acestor tranzacţii’, a spus Benes.
CEZ, companie cu o capitalizare de piaţă de 13,7 miliarde de dolari, este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.