Directorul CFR SA a dat un termen de 30 de zile constructorilor de pe tronsonul Simeria – Sighişoara pentru a-şi reorganiza activitatea

Economica.net
18 05. 2017
sighisoara_28622600

Coridorul IV pan-european, lung de circa 2.000 de kilometri, face legătura între oraşele germane Dresda şi Nurnberg şi metropola turcească Istanbul, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, România şi Bulgaria. Porţiunea românească a coridorului IV are circa 800 de kilometri, fiind cuprinsă între Curtici, judeţul Arad, şi Constanţa, pe traseul Curtici-Arad-Simeria-Sighişoara-Braşov-Bucureşti-Constanţa, scrie News.ro.

Marius Chiper verifică în prezent stadiul lucrărilor pe şantierele de reabilitare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare, deschise între Simeria şi Sighişoara. Tronsonul Simeria – Sighişoara are o lungime totală de 173,47 km, iar execuţia lucrărilor de reabilitare înregistrează un stadiu fizic cuprins între 71% şi 96,7%. Nemulţumit de mobilizarea slabă de pe teren, managerul companiei le-a dat termen de 30 de zile constructorilor pentru a se reorganiza.

„Pe acest tronson avem în execuţie reabilitarea a aproximativ 174 km de cale ferată dublă, modernizarea a 15 staţii de cale ferată şi a 19 puncte de oprire, peste 240 poduri/podeţe/tuneluri feroviare, 92 de peroane şi copertine şi 4 substaţii de tracţiune. Vorbim deci despre un important şi complex program de dezvoltare a infrastructurii feroviare, iar gradul de mobilizare pe teren este nesatisfăcător. Compania a luat măsuri concrete pentru asigurarea graficului de plăţi şi pentru deblocarea acelor puncte critice, care au apărut pe parcursul execuţiei, iar din acest moment, constructorii au la dispoziţie 30 de zile să-şi reorganizeze activitatea şi să asigure un front normal de lucru”, a declarat Marius Chiper, în cadrul comunicatului.

CFR SA a structurat finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii feroviare în regiunile din vestul şi centrul României (judeţele Alba, Hunedoara, Mureş şi Sibiu) în două faze: prima fază co-finanţată de UE în cadrul perioadei 2007-2013 şi faza a doua implementată în cadrul perioadei de programare 2014-2020. Compania a anunţat că deciziile de continuare a finanţării pentru faza a II-a au fost transmise de Comisia Europeană la începutul acestui an.

Reabilitarea tronsonului Simeria-Sighişoara, cu termen estimat de finalizare pentru anul 2018, este o prioritate pentru CFR SA, în condiţiile în care lucrările au fost amânate mai mulţi ani. Programele de reabilitare a infrastructurii feroviare, aflate în execuţie pe tronsonul Simeria – Sighişoara, au ca obiectiv general asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului IV Paneuropean (ramura nordică), îmbunătăţirea calităţii transportului feroviar, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă şi introducerea sistemului ERTMS/ETCS Nivel 2.