Directorul Complexului Energetic Oltenia a fost reţinut pentru 24 de ore. Ministrul Energiei: Sunt deosebit de îngrijorat

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a fost reţinut de poliţiştii gorjeni pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat că a acordat suma de 120.000 lei unui membru al directoratului companiei ca să demisioneze.
Economica.net - mie, 11 mai 2016, 18:50
Directorul Complexului Energetic Oltenia a fost reţinut pentru 24 de ore. Ministrul Energiei: Sunt deosebit de îngrijorat

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Lucian Stroe, a declarat pentru Agerpres că şeful Direcţiei Juridice din cadrul CEO, Dorina Jianu, se află la audieri, fiind acuzată tot de abuz în serviciu.

Laurenţiu Ciobotărică este acuzat că în luna ianuarie a acestui an a acordat, prin hotărâre de Directorat, suma de 120.000 lei lui Aurel Medinţu, la acel moment director al Diviziei Energie din cadrul companiei, pentru a încheia cu acordul părţilor mandatul său de conducere. Anchetatorii susţin că Medinţu nu ar fi avut dreptul să încaseze respectivii bani, administraţia CEO luând această hotărâre în baza unui plan conform căruia salariaţii companiei au dreptul să plece la cerere cu şase salarii compensatorii.

La audieri a fost adusă şi şefa Direcţiei Juridice din cadrul CEO, Dorina Jianu, cea care a permis alocarea sumei de 120.000 către fostul director al Diviziei Energie, aceasta părăsind sediul IPJ Gorj fără a da declaraţii.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris, miercuri seară, pe contul personal de Facebook, că este deosebit de îngrijorat de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, unde directorul interimar a fost reţinut miercuri pentru abuz în serviciu.

‘Sunt deosebit de îngrijorat de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia şi de suspiciunile care planează asupra unora din cei care conduc societatea. Nu avem nici o ezitare în cazurile de corupţie şi imediat ce vom avea confirmări minime din partea organelor legale vom începe demersurile de îndepărtare din companie a acestor persoane. Vă reamintesc faptul că avem de gestionat un domeniu excepţional de dificil şi vă reamintesc că deja am făcut trei plângeri penale la Compania Naţională a Uraniului, iar subiectul zilei este dosarul Rompetrol în care Ministerul Energiei s-a constituit în parte civilă. Sunt dovezi clare a moştenirii teribile pe care o are România în domeniul energetic’, a postat ministrul.

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a fost reţinut de poliţiştii gorjeni miercuri pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat că a acordat suma de 120.000 lei unui membru al directoratului companiei ca să demisioneze.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Lucian Stroe, a declarat pentru AGERPRES că şeful Direcţiei Juridice din cadrul CEO, Dorina Jianu, se află la audieri, fiind acuzată tot de abuz în serviciu.

Marţi, într-o conferinţă de presă, Grigorescu a precizat că, în opinia sa, nu există niciun risc de insolvenţă în cazul CEO, deşi reducerea datoriilor companiei se poate întâmpla în ani de zile, nu doar în patru luni de rezultate bune.

‘Nu există, în opinia mea, niciun risc de insolvenţă pentru Complexul Energetic Oltenia, deşi sunt probleme destul de mari acolo. Au fost 4 luni de rezultate bune, dar compania nu poate reveni în doar patru luni. Îi vor trebui ani de zile pentru a-şi reduce pierderile. Există un plan de restructurare care se află în discuţie cu partenerii sociali. Părerea mea este că CE Oltenia este pe un drum corect’, a afirmat Grigorescu.

Peste 5.200 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor fi disponibilizaţi în perioada 2016-2020, conform unui plan anunţat de administraţie, economiile obţinute în urma reducerilor de personal urmând să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor economice ale unităţii în vederea redresării situaţiei financiare şi a salvării companiei.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei energetice, publicat pe 29 martie, în acest interval de cinci ani vor fi disponibilizaţi 5.269 de angajaţi, dintre care 2.000 până la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în anul 2017, câte 407 de angajaţi în 2018 şi în 2019, iar în 2020 urmând să plece 455 de angajaţi. Dintre aceştia, 1.448 sunt pensionabili ceea ce înseamnă că vor beneficia de veniturile de completare la care se adaugă plăţile compensatorii şi indemnizaţiile de şomaj.

La sfârşitul anului 2016, Complexul Energetic Oltenia va avea 13.284 de angajaţi, iar economiile realizate pe durata acestui an îşi vor produce efectele în perioada următoare. Cheltuielile cu plăţile compensatorii se vor ridica, la nivelul anului 2016, la aproximativ 50 milioane lei, iar până în 2020 vor scădea până la 11 milioane lei. Dintre cei 2.000 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi în anul 2017, pensionabili sunt 381, iar restul de 1.619 vor fi din energie (386), minerit (1.063) şi alte activităţi (170). Începând cu anul 2018 nu va mai fi disponibilizat personal pensionabil, ceea ce înseamnă că, din totalul de 5.269 de persoane disponibilizate de-a lungul celor cinci ani, 1.443 se încadrează în categoria celor pensionabili. În anii 2018 şi 2019 vor fi disponibilizate câte 372 de persoane din minerit şi câte 35 din alte activităţi (TESA, operativi, PSI, personal medical).

Datele companiei arată că, după ultima etapă a planului de disponibilizări, din 2020, când vor fi concediaţi 455 de persoane (420 din minerit şi 35 din alte activităţi), Complexul Energetic Oltenia va rămâne cu aproximativ 10.000 de angajaţi. De asemenea, în următoarele două luni, în cadrul CEO va fi implementată o nouă organigramă prin care numărul posturilor de conducere din companie va fi redus cu 20% într-o primă etapă.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...