Directorul Electrocentrale Bucureşti: Începem să nu mai putem să susţinem partea de achiziţii de gaze naturale
‘Am avut un grad de încasare pe partea de energie termică de 60%, strict. Acesta nu poate să îţi aducă o sănătate nici în investiţii, nici măcar în susţinerea businessului de zi cu zi. Restul de 40%, de obicei, îl acoperim din credite. Chiar acum, în ianuarie, am încercat o nouă rundă. Am demarat procedura de achiziţie a unui credit, ieri am avut termenul, dar, din păcate, nicio bancă nu s-a prezentat. Începem să nu mai putem susţine financiar partea operaţională. Nu mai putem să mai susţinem partea de achiziţii de gaze naturale’, a explicat Gabriel Ignat.
El a precizat că datoria RADET către Electrocentrale Bucureşti a ajuns la 3,5 miliarde de lei. La rândul ei, compania are datorii către furnizori, iar la gazele naturale plata facturilor este la nivelul lunii noiembrie.
În context, Gabriel Ignat susţine că este necesară liberalizarea preţului la energie electrică.
‘Liberalizarea este un lucru bun, mai ales în Bucureşti, pentru că nu putem spune că este un oraş cu 100% asistaţi sociali. La Constanţa s-a liberalizat. Nu s-a murit nici de frig. Am gestionat şi Constanţa, iar gradul de încasare era aproape de 90%, pentru că nu mai aveam componenta de subvenţie şi, pe partea socială, primăria plăteşte celor care au nevoie să fie susţinuţi financiar’, a afirmat Ignat.
Întrebat despre fuziunea Electrocentrale cu RADET, acesta a spus că nu are informaţii şi că a auzit că termenul ar fi finalul acestuia an.