„Desfăşurăm operaţiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac”, a subliniat şeful Europol, oficiul european de poliţie.
El a mai spus că cel mai probabil numărul victimelor va creşte, când „oamenii se vor întoarce luni la muncă şi îşi vor deschide calculatorul”.
Anchetatori şi experţi informatici internaţionali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic, ce ar putea lovi din nou în zilele următoare.
Atacul, declanşat vineri, a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.
Atacul este „de un nivel fără precedent” şi „va necesita o anchetă internaţională complexă pentru a-i identifica pe vinovaţi”, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalităţii Cibernetice pentru a ajuta la anchetă şi că aceasta va juca „un rol important”.
România se află printre cele mai afectate 10 ţări, în urma atacului cibernetic de tip ransomware ‘WannaCry’.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a anunţat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că un număr de 10 sisteme de operare şi de tip server Windows sunt pasibile de a fi afectate de noua variantă de ameninţare ransomware ‘WannaCry’, care a dus la numeroase probleme tehnice, în ultimele 24 de ore, în mai multe organizaţii şi instituţii din întreaga lume.
După analiza experţilor CERT-RO, lista sistemelor de operare pasibile de a fi afectate de această ameninţare, în cazul în care nu au fost actualizate, sunt: Microsoft Windows Vista SP2, Microsoft Windows Server 2008 SP2 şi R2 SP1, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8.1, Microsoft Windows RT 8.1, Microsoft Windows Server 2012 şi R2, Microsoft Windows 10, Microsoft Windows Server 2016, Microsoft Windows XP şi Microsoft Windows Server 2003.