Directorul FBI susţine că hackerul Guccifer nu a spart niciodată serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton

Economica.net
07 07. 2016
38455_01_united_states_indicts_guccifer_hacker_extradition_not_promised_72002400

Comey a recunoscut că hackerul român a fost interogat de agenţii FBI în timpul investigaţiei cu privire la folosirea improprie de către fostul secretar de stat a unui server privat de e-mail. Însă, contrar cu relatările din media, Marcel Lazăr Lehel nu a reuşit să obţină acces la e-mailurile cu informaţii clasificate de pe serverul democratei Hillary Clinton.

„Puteţi să confirmaţi că Guccifer nu a avut niciodată acces la acest server”, a întrebat republicanul Blake Farenthold, în timpul audierilor din comisia Camerei Reprezentanţilor.

„Nu a avut acces. A recunoscut că a fost vorba de o minciună”, a răspuns directorul FBI.

Hackerul român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, a fost extrădat anul acesta în custodia autorităţilor americane pentru a fi judecat cu privire la mai multe infracţiuni cibernetice. Acesta a reuşit să spargă conturile unor politicieni precum Sidney Blumenthal – un confident îndelungat al fostului secretar de stat, Colin Powell, precum şi a mai multor membri din familia Bush.

După ce iniţial a pledat nevinovat, hackerul a susţinut într-un interviu că a obţinut acces la serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton.

De asemenea, Guccifer a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind „o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”.

„Compromiterea severului lui Hillary Clinton a fost o operaţiune extrem de uşoară pentru mine, de fapt era o treabă uşoară pentru oricine ar fi încercat”, a declarat Marcel Lazăr Lehel.

Marţi, FBI a anunţat că nu recomandă formularea de acuzaţii penale împotriva fostului secretar de stat, în ceea ce priveşte folosirea unui server privat de e-mail în timpul mandatului.

Directorul FBI, James Comey, a declarat că Clinton a fost extrem de neglijentă, iar agenţii federali au descoperit peste 100 de e-mailuri cu informaţii confidenţiale, care au fost trimise de pe adresa ce nu era protejată împotriva atacurilor cibernetice.