De asemenea, Kristalina Georgieva le-a spus jurnaliştilor că decidenţii din întreaga lume trebuie să îşi calibreze cu atenţie politicile fiscale şi monetare în 2022, pentru a se asigura că retragerea generală a fondurilor de sprijin alocate în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi majorarea dobânzilor, nu vor submina revenirea economică.
Săptămâna trecută, FMI şi-a revizuit prognozele economice pentru SUA, China şi economia mondială, avertizând că incertitudinile cu privire la pandemie, inflaţie, perturbările în aprovizionare şi înăsprirea politicii monetare a SUA reprezintă riscuri suplimentare.
Joi, directorul FMI a subliniat că, spre deosebire de 2020, primul an al pandemiei, când miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale şi-au coordonat şi sincronizat acţiunile, acum circumstanţele sunt foarte diferite la nivel mondial şi de aceea este nevoie de mai multă „specificitate” în răspunsuri. Georgieva a adăugat că pandemia de COVID-19 rămâne cel mai mare risc la adresa economiei mondiale şi de aceea este esenţial să fie accelerate eforturile pentru creşterea ratelor de vaccinare în ţările cu venituri reduse, pentru a atinge obiectivul global privind o rată de vaccinare de 70% în întreaga lume până la mijlocul lui 2022.
Şeful FMI a adăugat că inflaţia a durat mai mult şi a crescut peste aşteptări, din cauza perturbărilor apărute în lanţurile de aprovizionare, a cererii solide a consumatorilor pentru bunuri şi a efectelor şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente. Întrebată dacă aceste condiţii, împreună cu escaladarea crizei dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina, ar putea declanşa o eră de inflaţie susţinută, Georgieva a spus: „Răspunsul scurt este că e prea devreme de spus. Ne putem aştepta însă la o lume predispusă la şocuri”.
În plus, Kristalina Georgieva este de părere că eforturile făcute acum pentru a creşte investiţiile în oameni, economie şi mediu vor ajuta la crearea de mai multe oportunităţi pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă şi prosperitate.
În sens invers, un eşec în a face astfel de investiţii ar conduce la un viitor mai sumbru, ceea ce ar conduce la „şi mai multe evenimente neprevăzute pentru care nu suntem pregătiţi”, a avertizat Georgieva, adăugând că decidenţii nu sunt pregătiţi pentru a face faţă la mai multe crize simultan.