Tony Hall, care şi-a preluat funcţia în aprilie anul trecut, va respinge în discursul de miercuri apelurile lansate de unii critici ca această sumă, de 3,7 miliarde de lire (6 miliarde de dolari) pe an, să fie împărţită cu alte posturi.
În prezent, fiecare gospodărie din Marea Britanie unde există un televizor plăteşte către BBC suma de 145,50 lire pe an. Acordul în acest sens expiră la finele lui 2016, iar guvernul va trebui să negocieze un nou acord pe 10 ani cu corporaţia publică, pe fondul climatului de austeritate determinat de eforturile executivului de a ţine sub control deficitul bugetar.
În condiţiile în care reputaţia BBC a avut de suferit în ultimul an şi jumătate, o serie de critici, inclusiv mai mulţi foşti înalţi responsabili ai companiei, au sugerat soluţii de finanţare alternativă, între care împărţirea veniturilor din taxa de licenţă cu alte instituţii similare, publicitatea sau externalizarea de servicii către sectorul privat.
Directorul general va susţine că împărţirea acestor venituri va duce la slăbirea BBC şi va avea un impact negativ asupra calităţii conţinutului. ‘Fragmentarea taxei de licenţă riscă să destabilizeze un model de companie de radiodifuziune şi televiziune care funcţionează (…) Prin slăbirea BBC, va fi afectată şi intensitatea competitivităţii care stă la baza succesului său’, se arată în textul discursului difuzat în avans.
Încrederea opiniei publice în BBC a avut de suferit în ultimele 18 luni pe fondul unei serii de controverse, între care scandalul legat de fostul prezentator Jimmy Savile, în prezent decedat, acuzat de abuzuri sexuale asupra minorilor, cel legat de sumele importante plătite la plecare unor foşti directori, cel privind un proiect digital eşuat în valoare de 100 milioane de lire sau acuzaţiile privind hărţuirea la locul de muncă.
Într-un sondaj YouGov făcut public la începutul lui februarie, 42% dintre cei chestionaţi au apreciat că BBC oferă servicii de bună calitate, cu un punct procentual mai puţin decât în sondajul similar realizat în iulie anul trecut, iar 48% – la fel ca în iulie – au afirmat contrariul. Circa o treime dintre respondenţi au afirmat că BBC ar trebui să fie finanţat în continuare prin taxa de licenţă, în timp ce o treime au declarat că ar trebui să se finanţeze din publicitate