Directorul general al Commerzbank, Bettina Orlopp, vrea să elibereze mai mult capital pentru ca să facă față unei tentative de preluare ostilă din partea UniCredit
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Bettina Orlopp lucrează la un plan care vizează menţinerea aşa-numitelor active ponderate la risc la un nivel cu câteva miliarde de euro sub actualul obiectiv pentru 2027. Prin această mişcare, CEO-ul de la Commerzbank ar crea un spaţiu de manevră mai mare pentru recompense acordate acţionarilor sau investiţii, inclusiv achiziţii.
Această strategie vizând eliberarea de capital este în centrul unui plan prin care Bettina Orlopp vrea să îi convingă pe acţionari că o bancă independentă precum Commerzbank este o oportunitate atractivă de investiţii. În luna septembrie, Bettina Orlopp a îmbunătăţit obiectivele referitoare la profitabilitate şi dividende, cu puţin timp înainte ca grupul bancar italian UniCredit să preia o participaţie semnificativă la Commerzbank şi să anunţe că are în vedere o preluare completă a băncii germane.
Între timp, directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, a semnalat că nu crede că actuala strategie a Commerzbank este suficient de ambiţioasă. În replică, Bettina Orlopp a avut o întâlnire online cu Andrea Orcel, ocazie cu care i-a prezentat planul ei pentru banca germană şi totodată i-a spus că preferinţa ei este o Commerzbank independentă.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, un element din noul plan al Bettinei Orlopp este o creştere substanţială a acelor tranzacţii cunoscute sub denumirea de transfer al riscurilor, care sunt destinate să elibereze capital. Commerzbank a obţinut recent aprobarea Băncii Centrale Europene pentru modelele sale interne de risc, care vor conduce şi ele la eliberarea de capital. De asemenea, Commerzbank va încerca să îşi reducă expunere pe clienţii de pe urma cărora câştigă foarte puţini bani, comparativ cu profilele lor de risc.
În contrast, Orlopp intenţionează să obţină şi mai multe afaceri de pe urma actualilor clienţi, ca o modalitate pentru a îmbunătăţi profitabilitatea, susţin sursele. Printre măsurile vizate sunt majorarea preţurilor, solicitarea unor garanţii mai mari sau vânzarea mai multor produse actualilor clienţi.
Cu o participaţie de 21%, bancă italiană UniCredit este în prezent cel mai mare acţionar de la Commerzbank, urmat de statul german (cu o participaţie de 12%) şi fondul american de investiţii BlackRock Inc (care deţine aproximativ 7,2% din acţiuni).
Sursa foto: Flickr