Şeful Tarom a fost suspendat din funcţie, dar rămâne în companie
Autoritatea Aeronautică a făcut un control la Tarom şi a decis că Heinzmann, care exercită atât funcţia de director general, cât şi pe cea de director de resurse, nu mai poate exercita efectiv funcţia secundară, iar decizia trebuie pusă în practică de către directorul general.
Însă Heinzmann a rămas director general, funcţie din care nu a fost revocat. Mai mult, atunci când s-a luat în discuţie raportul de management, directorul general al Taroom a părăsit sala.
„Domnul Heinzmann a refuzat să discute aceste deficienţe şi a părăsit sala consiliului de admnisitraţie”, a spus Costescu.
Ministrul Transporturilor l-a acuzat pe Christian Heinzmann de lispă de interes şi de responsabilitate, care sunt dovedite de rezultatele slabe ale Tarom.
Astfel, compania de stat a înregistrat pierderi de 41 de milioane de lei anul trecut, deşi bugetul prevedea un nivel mult mai redus, de doar 8 milioane de lei.
Costescu a precizat că autorităţile vor urma paşii legali în privinţa directorului general al Tarom, fără să dea detalii, precizând că deciziile, în privinţa Tarom, sunt ale consiliului de admnistraţie.
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, sustinea miercuri că în următoarele câteva săptămâni se vor mai face schimbări la nivelul TAROM, precizând că protestul spontan declanşat de angajaţi din cadrul Departamentului tehnic va fi rezolvat la nivelul companiei.
Heinzmann, cetăţean belgian cu o experienţă trecută în CV de 25 de ani în industria aviatică, şi-a început mandatul la Tarom în data de 19 noiembrie 2012, cu un contract pe patru ani.
Şefului Tarom i s-a reproşat în repetate rânduri faptul că nu şi-a îndeplinit planul de management. Scesta prevedea revenirea pe profit a companiei de stat, dar şi reducerea personalului, însă niciuna dintre ţinte nu a fost atinsă.
Problemele companiei s-au agravat în ultimele săptămâni. Un protest spontan a avut loc miercuri la sediul societăţii, unde circa 100 de angajaţi din departamentul tehnic au început să scandeze împotriva conducerii companiei. Protestul a pornit după ce conducerea Tarom a anunţat că un avion al companiei urma să fie dus pentru reparaţii la Bacău, cu toate că şi în Bucureşti existau angajaţi care să asigure mentenanţa aeronavelor.
Mai mult, tot miercuri, un avion Tarom, cu care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a decolat de la Budapesta şi urma să ajungă la Bucureşti, a avut probleme la scurt timp după decolare, când cabina de pasageri s-a umplut de fum, aeronava aterizând de urgenţă, cu un singur motor.
De asemenea, premierul Dacian Cioloş a respins la începutul lunii martie bugetul de venituri şi cheltuieli al Tarom. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, spunea atunci că se aşteaptă la nivelul Guvernului nişte „măsuri şi mai degrabă un plan, o strategie pe termen mediu şi lung de reabilitare a companiei, chiar dacă în actualul buget datele pe care le-a prezentat compania sunt mult ameliorate faţă de situaţia anului 2015”.