Directorul general Tarom: Compania a avut pierderi anul trecut. A fost sabotată şi din interior şi din exterior
Compania Tarom a pierdut anul trecut poziţia a doua în clasamentul liniilor aeriene prezente în România, fiind depăşită de Blue Air, scrie News.ro.
În luna martie a anului trecut, Consiliul de Administraţie al Tarom a decis revocarea lui Christian Heinzmann din funcţia de director general şi din cea de accountable manager al companiei şi numirea ca interimar în aceste funcţii a fostului director financiar Gabriel Stoe.
Anul trecut s-a încheiat pe pierdere, potrivit lui Davidoiu, care îşi doreşte ca acest an să se termine pe breakeven (punctul în care câştigurile companiei sunt egale cu cheltuielile).
„2016 s-a încheiat pe pierdere. Nu ştiu exact cât a fost, sistuaţia financiară nu a fost încă încheiată”, a declarat Davidoiu.
Anul trecut a fost al nouălea consecutiv pe pierdere pentru Tarom. În 2015, pierderile au fost de 27,4 milioane lei, iar numărul angajaţilor era, la finalul anului, de 1.880. Ultimul an cu profit pentru Tarom a fost 2007.
Directorul general speră ca acest an să nu fie încă unul cu pierdere pentru Tarom, în contextul achiziţiei a două noi aeronave Boeing.
„Mi-aş dori să terminăm pe breakeven 2017. Sperăm să reuşim asta, odată cu achiziţia celor două noi capacităţi, altfel nu puteam reuşi”, a afirmat Davidoiu.
Referitor la preţul celor două noi aparate Boeing 737-800 NG, achiziţionate recent prin leasing pe o perioadă de zece ani, Davidoiu a afirmat că este un preţ confidenţial, dar el se ridică la „nivelul pieţei”.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-urile de profil, rata lunară plătită în cadrul unui contract de leasing pentru un astfel de aparat nou se învârte în jurul valorii de 350.000-375.000 de dolari.
El a afirmat, subliniind că este o părere personală, că firma a fost sabotată în trecut.
„O spun cu toată sinceritatea, este o observaţie personală, Tarom a fost sabotat atât din interior, cât şi din exterior (…) de către cei care aveau interes ca această companie să nu fie una performantă şi eficientă şi să rămână probabil în portofoliul statului român. Ce au făcut? Nu ştiu, sunt instituţii ale statului care deja cercetează aceste lucruri”, a afirmat Davidoiu.
El a subliniat că firma trebuie să-şi definească strategia şi, în funcţie de aceasta, să stabilească ce alte tipuri de aeronave vor fi cumpărate. Potrivit acestuia, gradul de încărcare al aparatelor Tarom este de circa 70% şi va ajunge în viitor la 80-82%.
Davidoiu consideră că firma are nevoie să schimbe strategia comercială şi a anunţat restructurări în departamentul comercial. În plus, legat de serviciul de intranet, denumit Airfi, anunţat anul trecut, directorul general a subliniat că el este implementat doar pe 8 aparate, deşi contractul prevedea anul trecut instalarea lor pe 23 de aparate. El a spus că firma respectivă a fost notificată în acest sens.