Directorul IEA cere menţinerea centralelor nucleare în mixul energetic

Declinul energiei nucleare în mixul energetic global reprezintă o ameninţare la adresa economiilor şi a eforturilor destinate reducerii emisiilor poluante, a declarat miercuri directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, informează Reuters.
Economica.net - mie, 16 oct. 2019, 16:34
Directorul IEA cere menţinerea centralelor nucleare în mixul energetic

Îngrijorările legate de siguranţa centralelor nucleare, creşterea costurilor şi obstacolele tehnologice au încetinit proiectele în domeniul energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima, în luna martie 2011. În paralel, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record în 2018, în pofida obiectivelor ambiţioase asumate de guverne pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Există un decalaj din ce în ce mai mare între obiectivele guvernelor şi ceea ce se întâmplă în viaţa reală. Sunt îngrijorat cu privire la declinul energiei nucleare în mixul energetic dacă guvernele nu îşi modifică politicile”, a declarat Birol la o conferinţă pe teme de energie organizată la Paris.

Potrivit directorului IEA, contribuţia energiei nucleare la mixul energetic al Europei ar putea scădea la 4% în două decenii, de la 25% în prezent, ceea ce ar avea consecinţe importante pentru emisiile poluante şi economii.

În acelaşi timp, ponderea combustibililor fosili rămâne la aproximativ 63%, un nivel comparabil cu cel din anii 1990, subliniază Birol.

Pe fondul protestelor de stradă şi al apelurilor la acţiune pentru combaterea încălzirii globale, Fatih Birol a subliniat că energia nucleară poate juca un rol important în sectorul energetic, responsabil pentru 40% din emisiile globale. „Guvernele trebuie să menţină actualele centrale nucleare. Este cea mai ieftină soluţie”, a spus Birol.

Franţa, ţară unde energie nucleară este responsabilă pentru 75% din producţia de electricitate, vrea să reducă acest nivel la 50% până în 2035 şi în paralel să crească ponderea energiilor regenerabile. În SUA, cea mai mare piaţă din lume pentru energia nucleară, compania Tennessee Valley Authority intenţionează să prelungească durata de viaţă a actualelor centrale cu 20 de ani şi să dezvolte noi capacităţi, a declarat directorul general Jeff Lyash cu ocazia conferinţei de la Paris.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...