Directorul OIM: Politicile anti-criză extreme pot produce reacţii extreme
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, prezentă în Geneva la cea de-a 101-a Conferinţă Internaţională a Muncii, precizează joi, într-un comunicat de presă, că directorul general al OIM a atras atenţia asupra efectelor pe care le-ar avea politicile extreme aplicate într-o perioadă de criză.
„A acorda încredere exclusivă operatorilor financiari, în acelaşi timp pierzând încrederea oamenilor, nu numai că adânceşte spirala descendentă a economiei, însă deschide şi calea soluţiilor extreme”, a avertizat Somavia.
Directorul OIM a precizat că măsurile de până acum pentru reducerea datoriei publice nu au funcţionat, în prezent construindu-se o datorie socială care, la rândul său, va trebui plătită.
Somavia a mai spus că ţările europene care au avut parte de cele mai stricte condiţionări, ca parte a pachetelor de salvare din criză, au rămas în urmă tocmai în privinţa valorilor centrale ale OIM, la care regiunea era lider.
„Calea unică a austerităţii pentru consolidarea fiscală duce la stagnare economică, pierderea locurilor de muncă, protecţie redusă şi imense costuri umane, toate acestea subminând acele valori pe care le promovează Europa”, a adăugat Juan Somavia, avertizând asupra slăbirii tradiţiei dialogului între guverne, angajatori şi lucrători în Europa.
Directorul OIM a făcut apel pentru o „consolidare fiscală responsabilă social”, arătând că Pactul Global asupra locurilor de muncă, adoptat de OIM în 2009, poate sta la baza unui astfel de răspuns echilibrat.
Pactul, adoptat ca răspuns la criza economică globală din 2007-2008, propune iniţiative de răspuns la criză pe care ţările le pot adapta la situaţia şi nevoile lor specifice.
Printre aceste măsuri se numără păstrarea locurilor de muncă, sprijinirea întreprinderilor, accelerarea creării de locuri de muncă şi recuperarea acestora, toate acestea combinate cu protecţia socială, în special pentru cei mai vulnerabili.