„Am văzut în ultima perioadă o creştere a acuzaţiilor care vin de la persoanele private, ceea ce înseamnă că OLAF e mai bine cunoscut şi mai credibil”, a declarat Kessler, întrebat într-o conferinţă de presă despre anchetele desfăşurate în România privind fraudarea fondurilor europene.
El a arătat că e important să existe un echilibru referitor între sesizările primite din partea agenţilor privaţi şi a instituţiilor guvernamentale din statele membre, deoarece un dezechilibru în acest sens poate indica şi o lipsă a cooperării cu instituţiile specializate în investigarea acestui tip de infracţiuni.
De asemenea, şeful OLAF a arătat că, deşi situaţia statistică din 2012 indică faptul că în România numărul condamnărilor în acest tip de dosare nu este „satisfăcător” şi mai sunt unele lucruri la care trebuie lucrat, totuşi pe ansamblul ultimilor ani s-a putut constata o creştere a eficienţei în plan judiciar.
„Aceasta este dovada că ţara dumneavoastră are voinţa de a răspunde pe măsură acestui tip de infracţiuni şi dă şi un semnal adecvat opiniei publice că fondurile europene sunt protejate”, a afirmat Kessler, care a adăugat că nivelul de cooperare cu DLAF, DNA, Parchetul General este excelent în cele mai multe cazuri.
El a subliniat că în contextul crizei şi al banilor tot mai puţini pentru investiţii, cheltuirea corectă a fondurilor europene este foarte importantă ca sursă de asigurare a dezvoltării şi protecţiei sociale pentru cetăţenii UE.
Întrebat despre un clasament în plan european cu privire la fraudele privind fondurile europene, natura acestora şi poziţia ţării noastre în acesta, Kessler a arătat că nu poate furniza astfel de informaţii despre conţinutul anchetelor în desfăşurare, însă raportul pe 2012 al OLAF va fi prezentat în 23 mai, iar acesta va face referire şi la situaţia din România.
Potrivit raportului de activitate al DLAF pentru anul trecut, în 2012 s-a dublat numărul acţiunilor de control ale DLAF faţă de media din 2010 şi 2011, sesizările din oficiu au crescut de 26 de ori, s-a dublat numărul acţiunilor finalizate, valoarea proiectelor verificate a crescut de aproape cinci ori, iar numărul hotărârilor judecătoreşti în cauze cu fonduri europene a crescut cu 55%.