Cel mai vechi director din România, Roibu de la Oltchim, a demisionat

Constantin Roibu, directorul Oltchim şi cel mai longeviv director al unei companii de stat din România, şi-a dat astăzi demisia, după 21 de ani în care a condus combinatul chimic.
Florin Cojocaru - mie, 05 sept. 2012, 11:11
Cel mai vechi director din România, Roibu de la Oltchim, a demisionat

“Motivul este unul singur. Şeful OPSPI a afirmat că doar un alt management poate asigura fluxul de capital de lucru şi salariile angajaţilor. De acum încolo mă voi odihni. Dacă viitorul acţionar majoritar îmi va solicita serviciile sunt dispus să negociez cu el” a explicat Roibu pentru ECONOMICA.NET motivele demisiei sale.

Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori, alături de Roibu şi-au mai prezentat demisia şi alţi 16 membri ai Consiliului de Administraţie. Conform aceleiaşi surse, o altă motivaţie a demisiei a fost lipsa dialogului şi a colaborării între OPSPI (Oficiul pentru Privatizare din Ministerul Economiei, instituţia în subordinea căreia se află combinatul) şi conducerea Oltchim.

Roibu era la conducerea combinatului chimic încă din anul 1991.

Combiantul chimic Oltchim este una dintre cele mai mari unităţi economice din România rămase încă în proprietatea statului. Compania, care are grave probleme financiare, urmează să fie privatizată chiar în această lună. 

Premierul Victor Ponta a declarat azi, înainte de apariţia ştirii referitoare la demisia lui Roibu, că există interes pentru combinat.

“Din fericire, nu avem una, ci două mari companii.  Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni. Au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite, ca să spun aşa. Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş – că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii”, a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern”.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...