Potrivit DNA, au mai fost reţinuţi şi Ioan Ştefan, directorul tehnic al Sucursalei Târgu Mureş a SNGN Romgaz, Emil Valentin Mincan, şeful Secţiei de Producţie din cadrul Romgaz – Sucursala Târgu Mureş, şi Ioan Tiberiu Olaru, şeful Serviciului Proiectare, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Cei patru inculpaţi sunt prezentaţi joi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii au reţinut că, în primăvara anului 2014, Pantelimon Avram, împreună cu inculpaţii Emil Valentin Mincan, Ioan Ştefan şi Ioan Tiberiu Olaru, invocând existenţa unor presupuse defecte şi emanaţii de gaze, au hotărât ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducţiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte şi Primăria Târgu Mureş, în condiţiile construirii unui cartier de locuinţe pe raza oraşului, să fie realizată din bugetul propriu al societăţii naţionale.
”Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpaţi, a normelor legale privind disciplina financiară şi în construcţii, a legislaţiei specifice din domeniul gazelor naturale şi, mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică. Prin înregistrarea acestor cheltuieli nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz – Sucursala Târgu Mureş s-a produs un prejudiciu în bugetul acestei societăţi în sumă de 146.637 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în favoarea asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă”, precizează DNA, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Grupării Mobile de Jandarmi Târgu Mureş.