Retailerul german REWE, operatorul lanțului de magazine tip discounter Penny, deschidea la final de septembrie cel de-al 382-lea magazin al rețelei, la Turceni, Gorj, un oraș cu mai puțin de 7.000 de locuitori situat la o oră de mers cu mașina de Târgu Jiu. Nimic neobișnuit pentru un jucător care testează de ceva timp dinamica orașelor mici sau chiar a mediului rural, cu precedere aglomerări urbane satelit ale marilor orașe.
În 2022, spre exemplu, potrivit calculelor Economica, retailerul care a intrat pe plan local în 2005 avea 14 magazine în mediul rural, majoritatea în localități satelit marilor aglomerații urbane. Astfel, lângă București, compania deține acum magazine în: Chiajna, Buftea, Corbeanca, sat Dudu (Militari Residence), Ștefăneștii de Jos, Domnești și Brănești, în zona metropilitana a municipiului Targu Mures are o unitate la Livezeni, lângă Brașov a deschis la Prejmer, Săcele sau Codlea, iar în zone montane, cu precădere în stațiunii, a deschis în localități precum Tohan Nou, Zărnești.
Cel mai mic oraș din România unde există un magazin PENNY este Băile Herculane, situat în județul Caraș Severin, unde în prezent este o populație de aproximativ 3.800 de locuitori, din datele companiei.
„Rețeaua PENNY din România este bine distribuită la nivel național astfel încât să acopere atât orașele mari și medii, cât și localitățile mici și periurbane”, a transmis compania întrebată de Economica ce procent din magazinele sale sunt în orașe mici. Cât despre planurile pentru final de 2024 și pentru 2025, compania spune că „expansiunea rețelei se realizează la nivel național, indiferent de dimensiunea sau localizarea localității”.
„Dar suntem în mod special atenți la dezvoltarea urbană în zonele periurbane ale marilor orașe. Ce se consideră astăzi rural este, în multe cazuri, periurbanul localităților mari, iar PENNY își propune să acopere aceste noi cartiere, care au o nevoie crescută de infrastructură comercială modernă”, au declarat, pentru Economica, oficialii companiei.
Potrivit acestora, strategia Penny vizează ca până la sfârșitul anului să deschidă între 35 și 40 de magazine noi astfel să depășească pragul de 400 de supermarketuri la finalul acestui an.
Care este interesul pentru mediul rural unde „stăpânesc” cu precădere Metro, cu franciza LaDoiPași și Profi?
„Mediul rural și orașele mici reprezintă pentru PENNY o piață cu un potențial de creștere semnificativ, iar extinderea rețelei de magazine în aceste zone ne permite să oferim acces la produse de calitate la prețuri accesibile pentru un număr cât mai mare de locuitori. Criteriile noastre de selecție pentru amplasarea unui magazin PENNY în orașele mici sau zonele periurbane includ factori precum densitatea populației și cererea pentru produse esențiale. Ne propunem să avem o catchment area de aproximativ 10.000 – 15.000 de locuitori per magazin, asigurând astfel sustenabilitatea operațională. (…) Deciziile noastre sunt ghidate de nevoia de a deservi comunități diverse, oferind un mix de proximitate, accesibilitate și soluții adaptate specificităților locale”, mai transmite compania.
Până acum, în acest an calendaristic, retailerul a inaugurat șapte magazine, ajungând la 383 de unități la nivel național. Anul calendaristic trecut, retailerul a deschis 40 de unități, un număr record de inaugurări.
PENNY este conceptul de discounter al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 383 magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 7.300 de angajați.