Putin: Rusia nu intenţionează să rupă relaţiile cu Europa şi SUA
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu are nicio intenţie ‘să rupă’ relaţiile cu Europa şi SUA, în discursul său anual despre starea naţiunii, pe care l-a rostit la Kremlin, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal rus – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, relatează agenţia de presă France Presse.
Cu toate acestea, el a criticat din nou Statele Unite care ‘încearcă să influenţeze, în culise sau direct, relaţiile noastre cu vecinii noştri’.
‘Uneori, nici nu ştii cu cine este mai bine să vorbeşti, cu guvernele unor ţări sau direct cu patronii şi sponsorii lor americani’, a spus în glumă preşedintele rus
Ucraina nu era decât un pretext pentru sancţiuni, Occidentul voia să frâneze Rusia
Criza din Ucraina nu este decât un pretext pentru a impune sancţiuni Rusiei, occidentalii doresc de mult timp să frâneze marşul Rusiei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, potrivit AFP.
‘Sancţiunile nu sunt decât o reacţie nervoasă a SUA şi a aliaţilor lor’, a estimat Putin, în cursul unui discurs în care a făcut bilanţul anului în faţa camerelor reunite ale Parlamentului.
‘Chiar şi fără aceasta (Crimeea/Ucraina) ei ar fi inventat altceva pentru a frâna posibilităţile crescânde ale Rusiei’, a afirmat el. ‘Această manieră de a acţiona nu datează de ieri’, a adăugat şeful statului rus.
Putin: Abordarea Rusiei de pe poziţii de forţă este un nonsens
Abordarea Rusiei de pe poziţii de forţă este un nonsens, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, relatează TASS.
Din 2002, după retragerea unilaterala a SUA din Tratatul ABM a existat o ameninţare de încălcare a echilibrului strategic de putere şi aceasta este rău chiar pentru Statele Unite ale Americii, a afirmat preşedintele rus.
Rusia nu intenţionează să se implice într-o cursă a înarmării costisitoare, dar pentru a-şi asigura securitatea completă dispune de soluţii inovatoare, a afirmat şeful statului rus.
‘Pot să vă spun un singur lucru, cu riscul de a mă repeta: noi nu intenţionăm să ne implicăm într-o cursă a înarmării costisitoare, dar cu toate acestea vom asigura securitatea ţării în condiţiile noi’, a afirmat preşedintele rus, indicând că Rusia are posibilităţi şi soluţii insolite.
Putin: Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei
Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, rostit în sala Sf. Gheorghi a Kremlinului, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, relatează Reuters.
‘Pentru Rusia, Crimeea sau Chersonesul (Tauric, vechea denumire a peninsulei) şi Sevastopolul au semnificaţie civilizaţională şi sacră uriaşe, la fel ca Muntele Templului din Ierusalim pentru cei care mărturisesc islamul şi iudaismul’, a afirmat şeful statului rus, citat de Ria Novosti, adăugând că aşa va fi ‘acum şi pentru totdeauna’.
‘Aici în Crimeea, în vechiul Chersones, aşa cum este numit în cronicile ruseşti, a fost botezat cneazul Vladimir, care apoi a creştinat Rusia’, a afirmat Putin, catalogând drept ‘un moment istoric’ reunificarea Crimeii şi a Sevastopolului cu Rusia. ‘Crimeea este în mod inerent legată de Rusia’, a adăugat el, în discursul său care a durat mai mult de o oră, potrivit TASS.
Putin a numit drept frate poporul ucrainean şi a spus că fiecare popor are dreptul inalienabil la propria cale de dezvoltare, inclusiv Ucraina, şi că Rusia va respecta această alegere.
Făcând bilanţul unui an marcat de criza ucraineană, preşedintele rus a estimat că ‘Rusia a demonstrat că îşi poate apăra compatrioţii’ din afara graniţelor, într-o aluzie clară la locuitorii Crimeii anexate în luna martie, precum şi la populaţia din estul Ucrainei, teatrul unor ostilităţi sângeroase începând cu luna aprilie între armata ucraineană şi separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, după cum relatează AFP.
Putin: Fiecare naţiune are dreptul inalienabil la propria ei cale de dezvoltare, inclusiv Ucraina
Fiecare naţiune are dreptul inalienabil la propria cale de dezvoltare, inclusiv Ucraina, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei – după un an marcat de anexarea Crimeii, sancţiunile occidentale pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina şi încetinirea economiei, potrivit TASS şi Efe.
Economia Ucrainei are nevoie de ajutor pentru aplicarea reformelor, dar partenerii din Occident nu se grăbesc să facă aceasta, a spus Putin.
Aproximativ o mie de persoane, inclusiv deputaţi şi senatori, membri ai guvernului, judecatori şi guvernatori s-au reunit joi în Sala Sf. Gheorghi a Kremlinului pentru a asista la discursul anual al preşedintelui rus, care a început la ora locală 12.00 (09.00 GMT).
Experţi şi deputaţi au subliniat deja că în discursul său tradiţional, care marchează conturul politic al ţării pentru anul viitor, Putin nu va putea ignora situaţia dificilă cu care se confruntă economia Rusiei, la porţile unei recesiuni ca urmare a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale, scrie Efe.
Ei se aşteaptă ca Putin să anunţe măsuri de stabilizare a economiei şi a rublei, care în ultimul an a pierdut aproape jumătate din cotaţia faţă de principalele valute internaţionale.