Discuții între părțile implicat în conflictul din Sudan vor începe astăzi, ca urmare a implicării Arabiei Saudite și a Statelor Unite

06 05. 2023
Antony Blinken

Statele Unite şi Arabia Saudită salută „începutul discuţiilor ce preced negocierile” de la Jeddah între reprezentanţii celor doi beligeranţi sudanezi şi le cheamă să „se angajeze activ” pentru a obţine o „încetare a focului şi încheierea conflictului”.

„Regatul Arabiei Saudite şi Statele Unite îndeamnă ambele părţi să ia în considerare interesele naţiunii sudaneze şi ale poporului său şi să se angajeze activ în discuţiile pentru o încetare a focului şi o încheiere a conflictului”, conform declaraţiei comune.

Ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan, şi secretarul american de stat Antony Blinken au discutat despre evoluţia unei iniţiative comune de găzduire la Jeddah a ambelor părţi implicate în războiul din Sudan, a anunţat vineri Ministerul saudit de Externe într-un comunicat, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Iniţiativa comună vizează „reducerea nivelului de tensiune” în Sudan, se adaugă în comunicat.

Armata sudaneză, aflată în război cu paramilitarii pentru controlul puterii, a anunţat vineri că a trimis negociatori în Arabia Saudită pentru un armistiţiu, după trei săptămâni de lupte care au făcut sute de morţi şi care ameninţă cu foametea două milioane de persoane.

În timp ce atacurile aeriene şi exploziile au continuat să zguduie diverse cartiere din capitala Khartoum în timpul zilei, armata generalului Abdel Fattah al-Burhane a anunţat vineri seara că a trimis negociatori în Arabia Saudită, după 21 de zile de lupte soldate cu 700 de morţi, 5.000 de răniţi, 335.000 de strămutaţi şi 115.000 de refugiaţi.

„Aceşti emisari se vor întâlni la Jeddah pentru a discuta detaliile armistiţiului” reînnoit de mai multe ori dar niciodată respectat, potrivit armatei sudaneze. Cealaltă tabără, a Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, nu a comentat imediat.

De câteva zile, emisarul ONU în Sudan, Volker Perthes, explică că cei doi beligeranţi s-au declarat „gata să înceapă discuţii tehnice” referitoare doar la modalităţile de încetare a focului, citând Arabia Saudită ca posibil loc de întâlnire. Revenirea la negocierile politice cu privire la viitorul unei ţări care a ieşit în 2019 dintr-o perioadă de 30 de ani de dictatură militaro-islamică pentru a reveni sub controlul armatei odată cu puciul militar din 2021 va fi posibilă doar după un armistiţiu real, a subliniat Volker Perthes.

Dincolo de victimele directe, acest nou război creşte numărul persoanelor care suferă de foame, un flagel care a afectat deja unul din trei sudanezi. Potrivit ONU, dacă va continua conflictul, între 2 şi 2,5 milioane de persoane ar putea suferi de malnutriţie acută în următoarele şase luni.

În faţa „catastrofei” denunţate de organizaţiile umanitare, comunitatea internaţională încearcă să se organizeze. Consiliul Drepturile Omului al ONU va organiza o sesiune specială pe 11 mai, la aproape o lună de la izbucnirea ostilităţilor.

Duminică, miniştrii ţărilor membre ale Ligii Arabe vor examina „dosarul sudanez” asupra căruia sunt profund divizaţi, după mai multe discuţii între liderii Uniunii Africane (UA) şi IGAD, organizaţia regională a Africii de Est.

Serviciile de informaţii americane estimează că este de aşteptat un conflict prelungit în Sudan, o ţară cu o populaţie de 45 de milioane de locuitori, deoarece „ambele părţi cred că pot câştiga militar şi au puţine motive să vină la masa negocierilor” pentru a discuta despre viitorul lor politic.

ONU avertizează că 860.000 de persoane, sudanezi, dar şi mulţi din Sudanul de Sud, care se întorc în ţară, ar putea trece graniţele în următoarele luni şi, în acest context, solicită 402 milioane de euro pentru a ajuta Sudanul, una dintre cele mai sărace ţări din lume.