Disensiuni între Olaf Scholz și ministrul de Externe Annalena Baerbock cu privire la relația Germaniei cu China. Șefa diplomației germane cere o atitudine mai agresivă față de Beijing

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a cerut marţi schimbări în politica Berlinului faţă de China, declaraţie făcută chiar înaintea vizitei pe care cancelarul german Olaf Scholz o începe vineri în această ţară, într-un moment în care Occidentul îşi înăspreşte poziţia faţă de Beijing pentru apropierea acestuia de Moscova şi presupusele încălcări ale drepturilor omului, relatează Politico.eu şi agenţia DPA, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 01 nov. 2022, 19:50
Disensiuni între Olaf Scholz și ministrul de Externe Annalena Baerbock cu privire la relația Germaniei cu China. Șefa diplomației germane cere o atitudine mai agresivă față de Beijing

Annalena Baerbock doreşte o ”nouă strategie faţă de China”, care să fie mai agresivă, a semnalat marţi în Uzbekistan şefa diplomaţiei germane, punând astfel presiune pe Scholz înaintea vizitei.

”Cancelarul federal (Scholz) a decis momentul călătoriei sale” în China, a mai spus ea, potrivit Politico.eu, care observă fricţiuni între reprezentanta partidului Verzilor şi cancelarul social-democrat.

”Acum este crucial să transmitem clar Chinei mesajele pe care le-am înscris împreună în acordul de coaliţie” în Germania, a indicat Baerbock.

”Aşa cum este bine cunoscut, am menţionat clar în acordul de coaliţie că China este partenerul nostru în chestiuni globale, pe care nu-l putem decupla într-o lume globalizată, dar şi că China este de asemenea un competitor şi tot mai mult un rival sistemic”, a insistat ea.

Aşadar, conform şefei diplomaţiei de la Berlin, acordul coaliţiei guvernamentale germane presupune că ”ne vom baza politica referitoare la China pe această abordare şi ne vom alinia de asemenea cooperarea cu alte regiuni ale lumii”.

”Am spus clar că noi, ca guvern federal, elaborăm o nouă strategie faţă de China”, a mai afirmat ea, referindu-se la discuţia avută cu omologul său uzbek, Vladimir Norov.

Trebuie să se transmită clar Beijingului ”că problema competiţiei corecte, cea a drepturilor omului şi a recunoaşterii dreptului internaţional reprezintă fundamentul cooperării noastre internaţionale”, a subliniat Baerbock.

Comentariile sale ilustrează diferenţele de opinie din cadrul Guvernului german de coaliţie după decizia de a permite companiei chineze Cosco să cumpere un pachet de acţiuni al portului Hamburg. Conform mass-media, verzii şi liberalii formaţiunii FDP s-au opus acestei tranzacţii susţinute de cancelarul social-democrat. În final, compania chineză a primit acceptul să cumpere un pachet de acţiuni mai mic decât cel prevăzut iniţial.

În vizita pe care o începe vineri Olaf Scholz se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu premierul acestuia, Li Keqiang. China se aşteaptă de la aceste consultări la ”un nou elan” în ”relaţiile strânse” cu Germania, a declarat marţi un purtător de cuvânt al MAE chinez, potrivit AFP.

Cancelarul german va fi însoţit şi de membri ai mediului de afaceri, inclusiv directorii companiilor Volkswagen şi BASF, China fiind primul partener economic al Germaniei şi o piaţă vitală pentru puternicul sector auto german.

Scholz este primul lider european care vizitează China după anul 2019 şi de asemenea primul care se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping după realegerea acestuia la Congresul partidului comunist chinez desfăşurat luna trecută.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...