Problemele sistemului informatic din sănătate (SIUI) au aglomerat ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, spune instituţia

Nemulţumirile cu care s-au confruntat pacienţii care au mers anul trecut la Casa de Asigurări Bucureşti vizează timpii mari de aşteptare la ghişee, mai ales atunci când aplicaţiile informatice nu au funcţionat, cardurile netipărite sau pierdute în procesul de distribuţie al Poştei, cardurile care nu au putut fi activate din cauza defecţiunilor de soft, problemele de raportare în SIUI a unor categorii de asiguraţi, spun oficialii Casa de Asigurări Bucureşti. În unele cazuri, CASMB a recurs la intervenţia forţelor de ordine pentru a-i linişti pe oameni, semnalează instituţia într-un raport oficial, studiat de Economica. 
Cristina Şomănescu - mar, 09 apr. 2019, 18:50
Problemele sistemului informatic din sănătate (SIUI) au aglomerat ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, spune instituţia

Aglomeraţia la ghişee a fost întreţinută de numărul mare de asiguraţi comparativ cu alte Case de Asigurări de Sănătate, în condiţiile unei legislaţii nearmonizate, dar şi din cauza disfuncţionalităților Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), cu impact deosebit asupra contribuabililor pe care ȋi administrăm, fiind purtaţi deseori între instituţii, spun oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti într-un raport oficial instituţiei, consultat de Economica.

Nemulţumirile pacienţilor care au ajuns anul trecut la CASMB vizează timpii mari de aşteptare la ghişee, mai ales atunci când au fost înregistrate disfuncţionalităţi ale aplicaţiilor informatice, cardurile netipărite sau cele pierdute în procesul de distribuţie al poştei, cardurile care nu au putut fi activate din cauza defecţiunilor de soft, problemele de raportare în SIUI a unor categorii de asiguraţi. Toate acestea au condus, în anumite situaţii, la intervenţia forţelor de ordine pentru preîntâmpinarea unor incidente în care ar fi putut fi implicaţi salariaţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, atrag atenţia oficialii instituţiei care adaugă însă că aceste probleme au avut amploare mai mică decât în anul 2017.

Având ȋn vedere că activitatea noastră se desfăşoară ȋn SIUI, nefuncţionarea acestuia şi funcţionarea lui foarte greoaie conduc la imposibilitatea rezolvării sarcinilor de serviciu, sau la realizarea lor într-o perioadă foarte lungă de timp, atrage atenţia CASMB.

În anumite perioade, aplicaţia SIUI funcţionează cu timpi de procesare foarte mari, cu repercusiuni directe asupra activităţii tuturor departamentelor din cadrul CASMB.

În continuare, informaţiile furnizate de către modulul Gestiune Asiguraţi din SIUI privind calitatea de asigurat și istoricul de asigurat sunt incomplete, uneori incorecte, ceea ce ne-a obligat să cerem contribuabililor documente justificative (adeverinţa de salariat, de elev, student, masterand, doctorand, decizie de pensionare, certificate/decizii cu privire la legi speciale, certificat de handicap, sarcină și lăuzie, adeverinţă de includere într-un program naţional de sănătate, după caz) pentru a stabili şi valida corect categoria de asigurat, spun oficialii instituţiei.

CASMB a fost nevoită să ceară asiguraţilor documente pentru validarea categoriilor de asigurat pentru că nu a primit în timp util sau nu a primit deloc datele necesare pentru stabilirea calității de asigurat de la instituţiile care ar fi trebuit să i le trimită, pe bază de protocol (de exemplu, ANAF, Direcţia Generală de Protecţie Socială sau, după caz, Casa de Pensii.)

  • Concret, persoane fizice care se asigură prin plăţi directe efectuate la ANAF, pensionari, persoane cu certificate de handicap, şomeri nu sunt raportaţi în Sistemul Informatic Unic Integrat, aceştia necesitând validare și introducere manuală în sistemul informatic.

Nu se regăsesc în SIUI actualizările, în timp real, ale calităţii de asigurat transmise de către ANAF.

O parte dintre plăţile efectuate pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, începând cu 1 iulie 2012, de către persoanele fizice care nu au calitatea de salariat, nu se regăsesc în SIUI.

Cetăţenii străini nu sunt înregistraţi automat în SIUI la data obţinerii rezidenţei pe teritoriul României, prin transfer electronic de date de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Manualele de lucru din SIUI sunt stufoase şi redactate într-un limbaj mai greu de înţeles de persoane fără studii IT, motiv pentru care propunem ca aceste manuale să conţină preponderent studii de caz, situații concrete și modul de rezolvare al acestora, spun oficialii CASMB.

Personalul Casei de Sănătate nu beneficiază de cursuri de actualizare a cunoştinţelor în modulele de lucru din SIUI, utilizarea acestor module realizându-se empiric, prin încercări şi testari proprii.

Oficialii instituţiei atrag atenţia că e nevoie de înlesnirea comunicării cu persoane abilitate din cadrul CNAS pentru clarificarea problemelor legate de disfuncţionalităţile şi neconcordanţele SIUI.
CASMB mai reclamă:

  • imposibilitatea transferării cardurilor duplicat primite de la Imprimeria Naţională către Poşta Română pentru distribuirea acestora către aparţinători, din cauza neprimirii bazelor de date de la CNAS (în ciuda nenumăratelor e-mailuri transmise CNAS, atât către persoanele desemnate la nivelul CNAS, cât şi adrese oficiale către Casa Naţională).
  • nefurnizarea/netransmiterea bazelor de date de către CNAS a cardurilor de asigurări de sănătate tipărite în contul altor Case Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Oficialii CASMB explică de ce nu a răspuns nimeni când aţi sunat 

Angajaţii instituţiei nu au putut să preia toate apelurile telefonice venite din partea asiguraţilor, pentru că în intervalele orare în care s-au înregistrat afluxuri mari de asiguraţi la ghişeele de informaţii, o parte din personalul responsabil să răspundă la telefon a fost mutat la aceste ghişee, unde s-au prezentat, în medie, peste 200 de oameni zilnic, spun oficialii instituţii.

CASMB atrage atenţia că nerespectarea termenelor de tipărire a cardurilor naţionale de asigurări de sănătate duplicat aduce atingere credibilității angajaților instituției (percepția publică este că aceste carduri nu sunt tipărite în termenul prevăzut de lege din cauza incompetenței și nepăsării salariaților) şi un consum nejustificat de mare de resurse umane, materiale şi de timp, dar și prejudicii de imagine instituției, la ghișeele acesteia fiind permanent cozi care sunt în monitorizarea presei și a Ministerul Sănătății.

Şi în 2018, CASMB a lucrat cu personal insuficient. Din acest motiv, salariaţii instituţiei s-au confruntat cu dificultăţi în respectarea termenelor lucrărilor, cu suprasolicitare psihică şi fizică, nu au putut efectua integral concediile de odihnă şi nici compensa orele suplimentare prestate cu ore libere, semnalează oficialii CASMB.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...