Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a decis, la finele săptămânii trecute, să impună intermediarilor activi pe piaţa asigurărilor un nivel al capitalului social de minimum 150.000 de lei. Deşi suma este mai mică decât propunerea avansată iniţial de ASF, adică 250.000 de lei, ea s va dovedi prea mare pentru brokerii de dimensiuni mici.
Mai mult intrarea în vigoarea a normei va oferi ASF şi cadrul legal pentru a suspenda sau chiar a retrage licenţa societăţilor care nu raportează la timp datele financiare din motive care, de obicei, ţin de lipsa activităţii. Acţionarii acestor societăţi fără activitate(în jur de 100 la număr, potrivit declaraţiilor preşedintelui ASF) nu au niciun motiv să vină de acasă cu zeci de mii de euro pentru a menţine în legalitate o firmă car nu mai funcţionează de facto.
„ Este clar că brokerii mici nu vor face faţă însă nu este neapărat un lucru rău. Sunt firme mici, câteodată cu un angajat sau doi care se pot transforma oricând în asistenţi în brokeraj(nr: specialiştii angajaţi în firmele de brokeraj). Poate fi chiar mai bine pentru ei”, crede Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări(UNSICAR).
Toată lumea va veni cu bani de acasă
Nici brokerii de dimensiuni semnificative nu vor fi scuti’i de cheltuieli suplimentare. La nivelul pieţei, nu există o statistică în ceea ce priveşte, nivelul capitalului social însă o privire aruncată asupra sumelor vărsate la acest capitol de către firmele care domină piaţa arată că va fi nevoie de majorări de zeci de mii de euro. De exemplu, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, liderul, pieţei Safety Broker, societate care intermediază anual prime cât o companie de asigurări de nivel mediu, are un capital subscris şi vărsat de doar 25.000 de lei. Această suimă este oricum mai mare decât a majorităţii brokerilor în condiţiile în care, potrivit legilor care reglementează activitatea oricărei societăţi comerciale, nivelul minim al capitalului social este de doar 200 de lei în prezent.
Evoluţie firească
Pe de altă parte, dispariţia brokerilor de dimensiuni mici şi foarte mici nu va avea un impact prea mare asupra pieţei. Din cele 598 de firme de brokeraj înregistrate, dintre care 497 active, primele 52, adică, cele cu prime intermediate de peste 1 milion de euro adună mai bine de 92% din piaţă. Aceasta înseamnă că peste 340 de brokeri se băteau pe doar câteva procente. Mai mult, peste 53% din primele intermediate aparțin unui numar de 20 de brokeri. Primii doi dintre aceștia, Safety Broker și Marsh Broker au o cifră de afaceri comparabilă cu cea a unei societăți de asigurare de talie medie adică aproape 50 de milioane de euro după primele trei trimestre ale anului trecut.
Raportat la întreaga piața de asigurări, cele 20 de firme care domină brokerajul au intermediat aproape 30% din primele brute subscrise în perioada menționată. Mai mult, în timp ce piața de asigurări, în ansamblu a scăzut după primele nouă luni ale anului trecut cu peste 4%,afacerile celor mai importanți brokeri au crescut, în medie, cu 13%, unele dintre companii înregistrând chiar cifre duble sau triple față de perioada similară a lui 2013.