Clubul Viticultorilor Români, organizație susține interesele antreprenorilor mici și mijlocii din sectorul vitivinicol, solicită autorităților române să respecte legislația națională referitoare la lansarea de rachete antigrindină și să nu sisteze lansările de rachete antigrindină, potrivit unui comunicat al Clubului.
Reacția micilor producători din industria vinului vine în contextul în care mai mulți producători din județele Prahova, Vranca, Iași au semnalat că aceste sisteme produc secetă.
„Clubul Viticultorilor Români (CVR) a luat notă cu îngrijorare de solicitarea transmisă de o parte a fermierilor și producătorilor agricoli din județul Prahova legată de sistarea lansării de rachete antigrindină și atrage atenția că inițiativa nu este reprezentativă pentru toate sectoarele agricole. În zonă își desfășoară activitatea și antreprenori din sectorul vitivinicol care susțin activitatea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor/AASNACP și apreciază că acțiunile acesteia sprijină combaterea fenomenelor extreme și generează și o creștere a precipitațiilor de până la 20%”, spun viticultorii.
Potrivit acestora, o eventuală sistare a lansării de rachete antigrindină va afecta suplimentar producția de vie-vin a antreprenorilor din Prahova, având în vedere intensificarea fenomenelor meteo extreme, precum precipitațiile cu grindină.
CVR consideră că solicitarea fermierilor din Prahova vine în contradicție cu prevederile cadrului legal care legiferează activitatea/normele și procedurile de funcționare ale Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor și au transmis autorităților competente solicitarea lor.
„Pentru a crește gradul de informare legat de activitatea tehnică a AASNACP, CVR propune un proiect pilot în care reprezentanții instituției să susțină prezentări tehnice explicative cu privire la procesele care au loc ca urmare a intervențiilor active în atmosferă. Astfel, toți cei interesați ar putea înțelege activitatea acestei instituții și rezultatele benefice care vin în sprijinul beneficiarilor din sectorul agricol/viticol. Un astfel de proiect pilot s-ar putea derula în zonele Prahova, respectiv Vrancea urmând ca, în funcție de rezultate și concluzii, aceste acțiuni să fie extinse la nivel național”, propun viticultorii.