S-a schimbat legea comunitară privind disputele dintre consumatori şi magazine. Cum ne vom face dreptate mai uşor
Începând cu ianuarie 2016 consumatorii europeni, inclusiv românii, vor putea depune plângeri împotriva furnizorilor de produse şi servicii mult mai simplu, cerearea lor urmând să ajungă automat la cei îndreptăţiţi să o rezolve. Acest lucru va fi posibil printr-o platformă online unde cetăţenii UE îşi vor putea înregistra plângerile, în limba natală, indiferent de ce produs sau serviciu doresc să se plângă şi indiferent dacă produsele respective au fost achiziţionate din locul de baştină al reclamantului sau de peste graniţe. „Prin intermediul platformei, entităţile naţionale responsabile în soluţionarea unor astfel de dispute (între consumator şi comerciant-n.red) vor putea comunica şi vor oferi soluţii online. Astfel, consumatorii vor găsi un răspuns la nemulţumirile lor într-un mod mai simplu, mai rapid şi cu costuri mult mai mici, fără a fi nevoiţi să meargă în sălile de tribunal”, potrivit unui document al Comisiei Europene.
Platforma ava fi creată ca urmare a intrării în vigoare, în mai 2013, a unui Regulament comunitar (2013/11/UE ) privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum (SAL). Aceasta oferă o soluție extrajudiciară simplă, rapidă și necostisitoare în cazul litigiilor dintre consumatori și comercianți.
Potrivit datelor CE, aproximativ 32% dintre consumatorii europeni cumpără produse defecte sau beneficiază de servicii de care nu sunt mulţumiţi. Totul se transformă în dispute care fie nu se soluţionează, fie ajung în atenţia instanţelor de judecată, cu costuri mari.