Astfel de incidente sunt rare în Vietnam, ţară condusă de un regim comunist autoritar cu partid unic.
Violenţele au debutat marţi în timpul unor manifestaţii, ce au reunit mii de vietnamezi, care lucrează în zone industriale cu capital străin, în contextul tensiunilor în creştere între Hanoi şi Beijing.
Manifestanţii au atacat companii aparţinând sau administrate de chinezi în zona industrială Singapore-Vietnam 1 în provincia Binh Duong, nu departe de Ho Chi Minh City, capitala economică vietnameză, situată în partea de sud a ţării.
Niciun rănit nu a fost raportat. Poliţia a refuzat să comenteze cu privire la incidentele survenite la uzinele cu capital străin, element-cheie al economiei vietnameze.
China şi Vietnamul au dispute teritoriale de mai mult timp cu privire la arhipelagurile Paracel şi Spratley, zonă în care se presupune că ar exista zăcăminte bogate de hidrocarburi şi care sunt căi navigabile internaţionale importante.
Tensiunile bilaterale au crescut brusc după anunţul făcut la începutul lunii mai de către Beijing cu privire la desfăşurarea unei platforme de foraj petrolier în apele în litigiu, un act descris de SUA ca ‘provocator’.
Vietnamul a denunţat această decizie ‘ilegală’ şi a cerut retragerea platformei. Autorităţile vietnameze au trimis, la rândul lor, nave în regiune, unele dintre care, potrivit acestora, au fost atacate sau hărţuite de către nave chineze.
Aproximativ o mie de persoane au manifestat duminică în faţa Ambasadei Chinei din Hanoi în semn de protest faţă de ambiţiile teritoriale ale Beijingului.
Zeci de manifestaţii antichineze au avut loc de la sfârşitul anului 2007 în Vietnam. Potrivit experţilor, guvernul vietnamez permite unele manifestaţii ca modalitate de exprimare a nemulţumirii extreme faţă de Beijing.