Distribuitorii de alimente, electroretailerii şi cei DIY funcţionează din plin. Probleme pe piaţa logistică şi industrială au producătorii
„În momentul de față, așa cum era de așteptat, retailerii FMCG – produse alimentare funcționează la capacitate maximă. Alte sectoare care în continuare funcționează la capacitate normală, activitatea lor nefiind restricționată prin ordonanțele militare, sunt distribuția de bunuri electrice și electrocasnice, tot sistemul DIY, producțiile de ambalaje și materiale de construcție, producțiile de prefabricate, industria farmaceutică (producție și distribuție). În general, toți distribuitorii își desfășoară activitatea la capacitate relativ normală și implicit furnizorii lor de servicii logistice (companii 2PL, 3PL și 4PL). Ceea ce diferă acum este timpul de livrare, acesta fiind mai îndelungat din cauza limitării/scăderii producției în anumite situații, a măsurilor suplimentare ce țin de igienizarea spațiilor de lucru, a verificărilor frecvente ale transporturilor etc”, spune Laurențiu Duicu, directorul diviziei Industrial și Logistics la Colliers International.
Unde seamănă cu piața de retail și cea a birourilor, e sectorul tranzacțiilor, deși nu excela nici înainte cu tranzacții, acum acestea, câte erau sunt blocate până la disiparea crizei.
„Piața din România nu dispune de stocuri substanțiale de „produse prime” în ceea ce privește spațiile logistice, astfel tranzacțiile pentru astfel de spații (vânzare/cumpărare) nu au fost numeroase nici în anii trecuți. Suprafețele livrate în ultimii zece ani ani sunt în marea lor majoritate depozite clasa A (cel mai înalt standard calitativ), dar proiectele cele mai interesante și ofertante pentru potențialii investitori au fost deja achiziționate în ultimii ani de către marii jucători ai pieței, dezvoltatori imobiliari europeni, cum ar fi CTP, WDP și Globalworth. Cea mai recentă tranzacție semnificativă pentru piața produselor logistice și industriale a avut loc la jumătatea lunii martie a acestui an, fiind vorba despre achiziționarea parcului Equest de către CTP. Pentru moment, astfel de proiecte au fost însă amânate, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor piețe”, explică Duică.
În opinia lui Laurențiu Duică, „după depășirea situației actuale, negocierile pentru tranzacții similare vor fi reluate, domeniul industrial și logistic fiind mult mai puțin afectat în comparație cu cel al spațiilor comerciale și cu cel al spațiilor de birouri.”
Solicitări de întrerupere a plății chiriei
Deși piața logistică și industrială stă mai bine decât restul, nu toate subsectoarele acesteia sunt puțin sau neafectate de pandemie. Companiile de producție auto, sau cele de fashion au încasat-o destul de tare.
„Am avut astfel de solicitări, în primul rând din partea companiilor de producție (industria auto), însă numărul este redus. Cel mai afectat sector pe partea de retail este cel de fashion (articole vestimentare și de încălțăminte), lovitura cea mai grea fiind primită de către companiile din acest domeniu care nu dispun de vânzări online, de spații de depozitare locale pentru asigurarea unui stoc acoperitor pentru o perioadă mai lungă, ci doar de depozitări mici în spațiile comerciale. Toți furnizorii de servicii logistice, retailerii FMCG, distribuitorii de produse electrice și electrocasnice și, în general, companiile care au vânzări online nu au avut perturbări majore ale activităților în această perioadă. Astfel, în cazul lor, nu se justifică eventualele solicitări pentru micșorarea/întreruperea plății chiriilor pe perioada pandemiei, mai ales că activitatea în depozitele logistice nu s-a întrerupt”, explică Laurențiu Duică.
Aceste companii întâmpină, însă, și alte probleme, cum ar fi aducerea oamenilor la locul de muncă și asigurarea echipamentului de protecție necesar pentru desfășurarea activității în condiții de maximă siguranță, dar depun, potrivit lui Duică, toate eforturile pentru a putea funcționa în condiții optime în această perioadă.
Piața logistică și industrială a depășit anul trecut suprafața de patru milioane mp.